Eddie Wheeler, projektledare på Creative Point
2024 IIHF Junior-VM och hockey ska vara för alla
Nästa vecka går junior-VM i ishockey av stapeln i Göteborg. Inför mästerskapet har Svenska Ishockeyförbundet och Got Event gjort en gemensam insats för att göra evenemanget mer inkluderande och tillgängligt för så många som möjligt.
- Vi bestämde tidigt i planeringen att inkludering var viktigt för oss, säger Mikael Haglund, generalsekreterare för JVM. Detta speglas till exempel i biljettpriserna, där vi ville ha priser som ger många möjlighet att komma. Vi har också bjudit in över 500 fritidsbarn att gå gratis på vissa matcher. Kanske leder det till fler framtida hockeyspelare, poängterar han.
Mer tillgängliga arenor
Redan ett år före JVM bildades en projektgrupp med representanter från JVM och arenabolaget Got Event, med syfte att se över tillgängligheten och göra konkreta förbättringar på arenorna Scandinavium och Frölundaborg.
Till hjälp tog man tillgänglighetsexperten Eddie Wheeler, projektledare på Creative Point, som bidrog med viktiga perspektiv från målgrupper som ofta känner sig exkluderade. Insatsen har bland annat resulterat i flera anpassningar på arenorna.
- Arbetet med Svenska ishockeyförbundet och Got Event har varit otroligt spännande. Tillsammans har vi jobbat med tillgänglighet ur nya spännande perspektiv där inte bara fysisk tillgänglighet har varit i fokus utan även eventupplevelser och bemötandefrågor som är minst lika viktiga. Vi har haft höga mål och jobbat för att skapa framtidens event-standard gällande tillgänglighet, säger Eddie Wheeler.
- Tillgänglighet är en viktig fråga för oss i arbetet med att bidra till att Göteborg är en jämlik stad för alla. Samarbetet med JVM har gett oss många värdefulla insikter i vårt fortsatta arbete med att erbjuda magiska ögonblick för alla på våra arenor, säger Johanna Gadd, hållbarhetsansvarig på Got Event.
Utbildning för all personal
Inkludering handlar mycket om bemötande och att alla ska känna sig välkomna. Därför har all involverad evenemangspersonal, inklusive 400 volontärer och 100 publikvärdar från Got Event, fått gå en tillgänglighetsutbildning som hölls av Eddie Wheeler. Kärnbudskapet i utbildningen var att möta alla med samma respekt. Han belyste även att bemötandet startar redan innan biljettköp. Därför har även god kommunikation varit en viktig del i arbetet. För att skapa större trygghet har Svenska Ishockeyförbundet och Got Event utvecklat innehållet på sina webbplatser, till exempel med filmer som visar hur det ser ut på arenorna.
Stöd via appen Got Event Tillgänglighet
Som en del av tillgängligheten har evenemanget erbjudit både syntolkning och teckenspråkstolkning till Sveriges matcher i Scandinavium. Samtliga besökare har möjlighet att via appen lyssna på ljudet från TV-sändningarna samtidigt som de upplever Sveriges matcher live, vilket även är ett stöd för personer med synnedsättning. Även förstärkt arenaljud kommer finnas tillgängligt. Den som behöver kan också boka en ledsagare via arrangören för att hitta rätt i Scandinavium.
Eddie Wheeler