Huvudsponsor Svenska Spel
Svenska Spel

Att vara ishockeydomare

Stora Grabbar Emil Yletyinen

Komplexiteten, gemenskapen och kärleken till ishockeyn. Det är saker som alltid kommer på tal när vi frågar våra elitdomare vad som är det roligaste med att döma ishockey.

Som hockeydomare ska du inta en huvudroll under varje match, men med uppgiften att synas så lite som möjligt. Det kräver god beslutsfattningsförmåga, en bra fysik och kanske framför allt gåvan att kommunicera tydligt, pedagogiskt och medmänskligt för att undvika, alternativt kyla ner, överhettade situationer. Att på ett sakligt sätt kunna förklara sina beslut och på så sätt skapa en respektfull stämning mellan spelare, ledare och åskådare, även om åsikterna ibland går isär.

Många tror att livet som hockeydomare är ensamt, och det kan vi dementera! Som hockeydomare finns alltid stöd och kamratskap bland domarkollegor och stödfunktioner både från förbund och föreningar som gör det extra kul och utvecklande. Du blir en del av ett lag, precis som om du varit spelare i ett lag. Dessutom utvecklar du dina ledarskapsförmågor och ställs inför mängder av situationer du kommer att ha stor nytta av i din framtida karriär – oavsett om den fortsätter på eller utanför isen.

Och det finns en plats för alla. Oavsett om du bara råkar gilla hockey och vill ha ett extraknäck eller om du drömmer om att döma internationella turneringar. Alla domare behövs för att hålla sporten vi älskar vid liv. För oss på Svenska Ishockeyförbundet är alla domare lika viktiga oavsett vilken nivå du dömer på eller vilken status du har. För oss är svensk hockeys välmående det viktigaste, och då behöver vi dig!

Vill du utbilda dig till hockeydomare eller veta mer om uppdraget? Kontakta oss här. 

Senast uppdaterad: 23-06-26 av Linus Hugosson

Att vara Domare

Att vara Domare Del 2