Huvudsponsor Svenska Spel
Svenska Spel
OO2026 Uffe L

Uffe Lundbergs tankar efter lägret med Olympisk Offensiv 2026

Hallå där Uffe Lundberg, Förbundskapten för Damkronorna!

Du sa efter VM att utvecklingen går framåt, men att ”det krävs lite till”. Hur var Olympisk Offensiv 2026-lägret i maj?

Jag tycker att spelarna svarade upp bra mot den högre kravställning som alla vet krävs för att nå nästa nivå. Inte optimalt med åtta återbud givetvis, det går inte att sticka under stol med, men bra signaler från ersättarna som kom in. De vill tampas om platser och ge mig huvudvärk.

Vi hittade en bra balans i upplägget och kunde hålla uppe kvaliteten hela vägen in. Självklart blir en sådan här Camp jobbig för både kroppar och huvuden, men med luft i schemat så blir det ju samtidigt en träning i att hantera den egna strömbrytaren med on/off. Kanske det allra viktigaste överhuvudtaget, om man verkligen och med full målmedvetenhet satsar på sin idrott.

Apropå det, tre olika teori-block med viktiga delar för prestationsoptimering. Berätta!

Ja precis. Det handlar ju om välmående och balans trots stenhårda satsningar.

*En av få kvinnliga poliser i hela landet som har tjänstgjort i regional insatsstyrka. På temat ”Skarpt läge -inga omprov”. Otroligt mycket träning för att kunna leverera med ryggmärgsbeteende under hög press. En helt annan kontext än den idrottsliga, men många beröringspunkter. Hon hade en dragning innan turneringen i december också och är ett föredöme på många sätt.

 

*RF:s Kostexpert Emma Lindblom som också har varit med på tidigare läger. Kosten är ju extremt viktig för att få ihop det totala pusslet. Välbehövlig kunskap och konkreta verktyg att ta med hem i träningsvardagen. Emma har stor erfarenhet från arbete med många idrotter.

*Mårten Fredriksson Sportchef på SOK som pratade om resan mot OS och skillnaden mellan elitidrott och toppidrott. Kort och gott vad som krävs för medaljnivå över tid, med en mängd inspirerande exempel och liknelser bland annat med individuella idrottares satsningar.

Fystester på Bosön och istester i Enköping. Ispass och internmatcher. Dina tankar?

Fystesterna är ju jätteviktiga för att få in jämförelsevärden för var och en, men också för svenska damelithockey i internationellt perspektiv. Exakt samma tester som för ett år sedan naturligtvis.

På ispassen hade vi dels ”hockeyverkstad” med grunder, backar/forwards-detaljer, målvaktsspecifik träning och inte minst målskyttearbete. Utöver det tonvikt vid avvägningar i spelet och beslutsfattande i olika lägen och delar av banan, vilket också var nycklarna i internmatcherna.  Vi hade sju instruktörer på ispassen för att kunna ge så mycket individuell feedback som möjligt, nära inpå utförd aktion. Många tävlingsmoment på fyspassen och ispassen som mynnade ut i en tuff totalkamp mellan gul och blå, avgjord först i sista internmatchen.

Olympisk Offensiv-Camperna ska vara som en stor katalysator till arbetet i hemmamiljön har du sagt, var ligger huvudfokuset på nästa Camp i juli?

Vi behöver ju spela mycket mer mot transatlantiskt motstånd och jag är väldigt glad att vi kan välkomna Ohio State University till Sverige. Ifjol var det Mercyhurst University som gästade och nu alltså NCAA:s bästa lag. Huvudfokuset ligger på våra beteenden i de tre matcherna mot dem. Att vinna dueller, aktionssnabbhet med lite tid och lite yta mot så bra motståndare och att orka ta kloka beslut utifrån vår spelidé. Väldigt nyttiga matcher som ramas in av pass med kvalitet och noggrannhet, både fys och is. Allt vi gör på dessa läger syftar ju till att ytterligare stärka hemmamiljön, där största delen av spelarnas utveckling sker. Både för dem som är i SDHL och i NCAA eller PWHL till vardags.

 

Stefan Ladhe 24-06-17