Huvudsponsor Svenska Spel
Svenska Spel

Elitrekryteringsprojektet

Elitrekrytering Domare

Svenska Ishockeyförbundet och SHL söker efter spelare som vill bli domare

I det rekryteringsarbete som Ishockeyförbundet och SHL har påbörjat så ligger ett fokus på att identifiera och utveckla spelare som har varit aktiva på en hög nivå till att bli domare och skapa en bredare uttagningsgrupp när arbetet med att utveckla framtidens elitdomare genomförs.

Ishockeyförbundets domaransvarige Joel Hansson utvecklar fördelarna med det kommande projektet.
-”Vi har idag en stark grupp aktiva domare idag som arbetar hårt för att bli våra framtida elitdomare inom svensk ishockey. Vi behöver dock arbeta aktivt för att ytterligare utveckla vår domarverksamhet och gruppen med befintliga domare och även för att skapa naturliga möjligheter och vägar att få spelare som har en gedigen spelarbakgrund och som önskar fortsätta vara aktiva som domare inom ishockeyn.

För att främja detta så kommer vi arbeta aktivt för att söka dessa individer och skapa förutsättningar för att man som spelare ska kunna få bra förutsättningar att omsätta sina kunskaper och färdigheter som spelare till att kunna bli domare med. När vi lyckas bredda vår verksamhet på detta sätt så är jag övertygad om att kvalitén och kunskapsnivån kommer öka i hela vår domarverksamhet och skapa fler utvecklande moment."

Att få in individer med spelarbakgrund och som besitter många god fysiska och mentala egenskaper skapar förutsättningar för en snabb utveckling i rollen som domare. VI har sett många goda exempel på domarutveckling av aktiva spelare från höga nivåer ibland annat NHL, jag är övertygad om att vi kan se liknande resultat inom Svensk Ishockey med.”

SHL-Camp för domare

Ett första steg efter att före detta spelare har identifierats och fått tagit del av informationen från SHL och SIF blir att genomföra en SHL-Camp. Denna camp blir ett kortare träningsläger där intresserade individer får ta del av teoretisk utbildning, praktisk information kring domarrollen samt praktisk träning i domarrollen ute på isen med proffsdomare från SHL. Efter denna helg med förberedelser så är förhoppningen att deltagarna ska ha en större förkunskap kring domarrollen och vad som förväntas när man sedan ges möjligheten att delta på kommande säsongs utbildningar på olika nivåer.

Tomas Thorsbrink, domarchef i SHL, berättar om känslorna inför projektet:

-”Med tanke på att de flesta av huvuddomarna i SHL är heltidsanställda idag så ser jag stora möjligheter för en spelare som vill sadla om att fortsätta sin karriär inom hockeyn. För mig är också mixen mellan före detta spelare på hög nivå och domare som haft längre domarkarriärer bakom sig perfekt. Då kan de lära av varandra och tillföra erfarenhet som vi får stor nytta av i den framtida utvecklingen av våra SHL-domare.

Jag är också övertygad om att en ökad konkurrens medför att vi får ut mer av varje individ vilket också ökar kvalitén på sikt.”

Hur får jag ytterligare information kring detta?

Har du varit aktiv spelare i J20 SuperElit, HockeyEttan, HockeyAllsvenskan eller SHL och skulle vilja veta mer om det nya elitkryteringsprojektet? Maila till Svenska Ishockeyförbundets domaransvarige David Bergman på david.bergman@swehockey.se eller fyll i en intresseanmälan här

Senast uppdaterad: 23-02-03 av Stefan Ladhe

 

Sverigeresan

Spelreglerna – nu som app direkt i din telefon 

Hockeyboken Startsida