Huvudsponsor Svenska Spel
Salming Trophy 2023

Salming Trophy till Jonathan Pudas, Skellefteå AIK

Skellefteå-backen Jonathan Pudas, 29 år, är säsongens vinnare av Salming Trophy. I framtiden kommer priset att delas ut  till minne av Börje Salming som avled i ALS den 24 november 2022.

-Jag är övertygad om att Börje, från sin plats i himlen, vill fortsätta att hylla säsongens bästa back. Och valet av Jonathan Pudas känns helt rätt. Han är dessutom från Kiruna, precis som Börje, och har spelat i Brynäs, precis som Börje, säger Stig Salming, äldre bror till Börje.

Stig kommer i fortsättningen att ingå i den jury hos Hockeyjournalisternas Kamratförening som årligen utser pristagaren.

-Jag känner mig djupt hedrad, det är en stor ära. Det finns många bra backar i SHL, och att belönas med Salming Trophy känns verkligen stort, kommenterar ”Jonte” från hemmet i Skellefteå.

Juryns motivering är denna:

”Jonathan Pudas är en stark all round back med stora offensiva kvalitéer. Skridskostark och med stor förmåga att föra upp pucken i banan och friställa medspelare. Han hävdar sig väl i det fysiska spelet, trots att hans storlek inte är skräckinjagande”.

-Det stämmer väl med  min spelstil, jag är anfallsglad och visst har jag tagit intryck av Börje genom åren. Men jag kan ärligt säga att jag som pojke hade ”Foppa” Forsberg som idol och föredöme, erkänner ”Jonte”.

Han växte upp i Kiruna,  och formades i Kiruna HC. Börjes första klubb var Kiruna AIF, som idag gör en nystart som förening efter ekonomiskt tunga år.

Drömmen om att bli en ny ”Foppa” avtog med åren, då båda hans far och farfar hade sin plats framför den egna målvakten, här kan vi tala om backgener som gått i arv.

Den här säsongen antecknades ”Jonte”  för 45 poäng (11+34) på 50 matcher och var på fjärde plats i poängligan, överlägset bäste back. Poängetta var IK Oskarshamns finske spelare, Antti Suomela, 66 poäng (37+29).

En delförklaring till ”Jonte” poänghunger är rollen i Skellefteås  fruktade power play, där han som ensam back styr fyra forwardar, Filip Sandberg, Jonathan Johnsson, Oscar Möller och Rickard Hugg.

Hans klubbresa omfattar Kiruna IF, Skellefteås juniorverksamhet, Karlskrona HK, Brynäs, Skellefteå, finska Jokerit (KHL) och sedan säsongen 2021-2022 åter Skellefteå. Han är inte vald av någon NHL-klubb, men är inte främmande för att en flytt västerut.

-Det är inget aktuellt för dagen, men öppnar sig chansen, så vem vet, Jag har kontrakt med Skellefteå ytterligare två år. Den här stan växer så det knakar, det märks verkligen att alla industrietableringar förändrar  såväl livet som staden här, säger ”Jonte”.

Ännu är säsongen långt ifrån över för ”Jonte”.

I kommande play off går Skellefteå in som ett av favoritlagen och i maj hägrar VM i finska Tammerfors. Han har spelat i två av tre Euro Hockey tour turneringar och gillar verkligen nye förbundskaptenen Sam Hallam.

-Hans spelidé tilltalar mig, och att spela i Tre Kronor är nog drömmen för alla småkillar från Kiruna. Jag är definitivt redo om Sam Hallam kallar på mig, avslutar 2023 års Salming Trophy pristagare.

Jonathan Pudas är för övrigt tredje back från Skellefteå som belönas med Salming Trophy, tidigare vinnare är David Rundblad säsongen 2010-2011 och Nicklas Burström säsongen 2015-2016.

Förra säsongen belönades första damspelare, Maja Nyhlén-Persson, Brynäs. Ett historiskt val av Börje Salming.

 

KJELL NILSSON  

 

Stefan Ladhe 23-03-15

 

Hockeyboken 2022/2023