Huvudsponsor Svenska Spel
Svenska Spel
Anders Larsson 3

Anders Larsson: OS-kvalet början på något stort för Damkronorna

Vår hockey har kommit igång på alla fronter, och en höjdpunkt så här långt var Damkronornas OS-kval i Luleå.

Det var nervöst att sitta på läktaren och följa laget, så självklart blev det också en enorm känsla av både glädje och lättnad sedan våra svenska tjejer i tur och ordning besegrat Slovakien, Sydkorea och Frankrike och därmed är klara för OS i Peking i februari nästa år.

Mycket bra gjort, mycket skönt och en mycket viktig vattendelare inför framtiden: vi står inför en fin utveckling på damsidan. Jag var på plats i Finland när Sverige åkte ur A-VM, och såg det som hände där. Nu såg jag ett lag med självförtroende, en ny generation spelare som ville vinna, som utmanade och som tog kampen. Det syntes verkligen hur vår nye förbundskapten Uffe Lundberg på kort tid har byggt förtroende och med en modern ledarstil skapat ett ungt och hungrigt landslag med spelare som bär de tre kronorna med stolthet.

Anders Larsson och styrelseledamöterna Pia Carlsson-Thörnqvist och Cecilia Hager gratulerar Damkronorna efter segern mot Frankrike och kvalificeringen till vinter-OS 2022.

Och ännu bättre känns det när jag vet att den nya landslagsorganisationen har både spelarnas och SDHL-klubbarnas förtroende. SDHL:s ledning engagerar sig i Damkronorna och vill vara med och bygga damhockeyn på bred front. Samtidigt har vi vår huvudsponsor Svenska Spel som en drivkraft i arbetet kring jämställd sponsring.

Det finns så många positiva framtidstecken på damsidan: det vi kunde se i Luleå, det vi såg i TV-pucken, där det fanns så många lovande tjejer, och det vi ser i Tre Kronors hockeyskola som trots pandemin växer starkt på flicksidan. Vi ser också att allt fler av klubbarna som tidigare enbart haft herrhockey på programmet, nu sätter upp damhockeyn på agendan.

Svensk hockey vill och ska ju alltid spela om medaljer, men på damsidan är framtidsbygget viktigare just nu. Vi har ett lag med unga spelare som behöver erfarenhet och det ska de visa i OS 2026 – de planerna finns redan och Sveriges Olympiska Kommitté är införstådd med dem.

På initiativ av SDHL:s ordförande Agne Bengtsson och Per-Arne Blomquist, tidigare styrelseledamot i Djurgården, har vi tagit tag i ett förslag om en samlad dam- och flicksatsning för svensk ishockey med sikte på 2030. Ledorden här är tillväxt, utveckling och prestation. Svenska Ishockeyförbundets generalsekreterare Johan Stark håller i frågan som har fått en bra start: den senaste tiden har bland annat flera workshops anordnats på temat runt om i landet. Workshops som förbundets engagerade projektledare Sara Ridderlund och Sofie Wallin hållit ihop. 

Det här gör mig övertygad om att i OS 2030 kommer vi att spela om de ädlaste medaljerna. Allt det jag ser runt om i Hockeysverige just nu bådar gott för framtiden. Det som sker nu sker på samma sätt som allt annat i svensk hockey: när vi gör saker tillsammans, då är vi starka.

Det är också tillsammans vi måste ta tag i den fråga som diskuterats länge i damhockeyn: ska vi skapa juniorserier på bredare front? Gapet mellan flickhockeyn och seniorhockeyn är stort idag och vi ser hur det bildas allt fler seniorlag. Men frågan är om det är rätt väg framåt? Jag tror att det är viktigt att ha ett steg till i utvecklingstrappan, en juniorserie där tjejer som dem vi såg i TV-pucken kan spela innan de kommer upp på seniornivå. Jag menar att detta är något vi verkligen måste se över.

På ämnet juniorer känns det också otroligt glädjande att vi i januari får ta del av alla världens bästa juniorer på hemmaplan. U18-VM arrangeras tillsammans med Linköping och Mjölby under det så passande namnet ”The future starts now”. Förberedelserna är i full gång.

Sedan vi hördes av senast så här i krönikeform, har jag också blivit invald i Internationella Ishockeyförbundets (IIHF) styrelse. Jag kommer att bli ansvarig för den kommitté som har hand om alla världsmästerskapstävlingar och koordineringen av den internationella spelkalendern.

Det är viktigt att Sverige som är en av världens främsta hockeynationer efter mer än fem år återigen är representerade i den internationella hockeyns högsta ledning. Det är roligt att ha åsikter och planer för damhockeyns framtid i Sverige. Men det är väldigt tråkigt att bli påmind om och tvingas rota i den grabbiga byk av inkilningar som smutsat ner den svenska hockeyns annars så fina historia.

De gamla berättelserna om inkilningar som rullats upp i medierna är gripande och skapar känslor hos oss alla. Det är bra att sanningen kommer fram. Att spelare nu vågar berätta om vad de varit med om, tolkar jag som ett tecken på att det skett och sker en förändring. Jag vill gärna tro att det som hände då inte händer nu och min bild är att det ser ut på ett annat sätt idag. Svensk hockey är väldigt tydlig med ”Hemmaplansmodellen” och att alla som väljer vår sport ska kunna känna sig trygga i den miljön.

Vi jobbar med kärnvärden som handlar om att utveckla hockeyn som helhet, och att göra det genom att sätta människan i centrum i en trygg utvecklingsmiljö, och genom att ha en modern syn på ledarskap. För till sist handlar det ju alltid om ledarskapet i varje förening och varje lag.

Vi kan aldrig slå oss till ro, men med allt det vi gör, och allt det vi står för, känner jag att vi har en bra plattform för vägen framåt även i den här frågan.

Stefan Ladhe 22-10-04

 

Sverigeresan

Spelreglerna – nu som app direkt i din telefon 

Hockeyboken Startsida