Huvudsponsor Svenska Spel
Svenska Spel
2024 01 Swehockey

Anders Larsson: En bra start på hockeyåret 2024 blir bara bättre

I sin senaste ordförandekrönika bokför Anders Larsson starten på 2024, som innehållit flera ljusglimtar för svensk ishockey. Han förklarar också varför ligamodellen är så viktig för svensk ishockeys utveckling.

Hockeyåret 2024 har startat bra.

Och det blir bara bättre när vi går in i nästa år.

Det har väl inte undgått någon att Tre Kronor är ett av lagen i den turnering med Sverige, Kanada, USA och Finland som spelas i Nordamerika i februari 2025. Givetvis med NHL-spelare: en hockeyfest som blir en liten generalrepetition inför OS i Milano och Cortina 2026 och OS 2030, då NHL-spelarna också är med.

Fyrnationsturneringen, eller NHL 4 Nations Face-Off som det officiella namnet lyder, är inget som hämtats ur tomma luften. Den turneringen och NHL-spelarnas deltagande i OS är en produkt av flera möten med NHL, spelarfacket NHLPA och det Internationella förbundet (IIHF) där vi från Sverige spelat en betydelsefull roll.

Innan OS kan vi alltså se fram emot en supervår 2025 med Beijer Hockey Games, NHL 4 Nations Face-Off, dam-VM i Tjeckien i april innan säsongen avslutas med herr-VM på hemmaplan i Stockholm i maj.

Det är ett VM som kommer att spelas utan Ryssland och Belarus. IIHF fattade beslutet i måndags, och från svensk sida står vi helhjärtat bakom det. På mötet med IIHF:s styrelse framförde jag den svenska hockeyns uppfattning att Ryssland och Belarus inte kan delta i det läge som råder nu. Beslutet gäller över säsongen 2024–25.

Damhockeyn på rätt väg

Trots den kommande stora hockeyfesten, så ska vi inte glömma bort segrar som kanske hamnat lite i skymundan. Så låt mig framföra ett stort grattis till våra svenska U16-tjejer som spelade hem guldet efter finalsegern över Japan (4-0) i Ungdoms-OS i Gangwon i början av februari.

I mina krönikor här på swehockey.se har jag flera gånger uppmärksammat tjejhockeyn och hur viktigt det är för vår sport att vi bygger upp den. Insatsen i Gangwon bevisar att vi är på rätt väg. Det gör även U18-laget på damsidan som slutade på en fin femteplats i VM i Zug och Damkronorna som på vägen tillbaka till de högsta nivåerna gjorde en stark insats i EHT-turneringen i Liberec i Tjeckien.

Och självklart glömmer vi inte heller Tre Kronor. Efter andraplatsen i Karjala Cup i november, segern i Swiss Ice Hockey Games veckan före jul och andraplatsen i Beijer Hockey Games i Karlstad i februari, toppar Tre Kronor nu den totala EHT-tabellen, fyra poäng före Tjeckien och sju före Finland.

Tittar vi tillbaka har vi naturligtvis också silvret i JVM över nyårshelgen att glädjas åt. Jag kan väl erkänna att en av JVM-turneringens stora stunder för mig var att få dela ut plaketten till Henrik Lundqvist som bevis på att han är invald i Sveriges Hockey Hall of Fame. I min förra krönika skrev jag om JVM-spelarna och hur de fostrats i småklubbar runt om i landet; de klubbar som är själva basen i vår hockey, med alla ledare, spelare, funktionärer och stöttande föräldrar som bär upp vår sport och gör den till en av världens bästa. Järpens IF är en av de klubbarna; en klubb som kan vara stolt över att ha fostrat en världsspelare som Henrik Lundqvist.

223–0 för ligamodellen

I skuggan av samtalen med NHL och de svenska landslagsframgångarna på olika arenor, har vi också löst några problem på hemmaplan. Efter den turbulens som följde när frågetecknen kring Bodens HF, Hockeyettan och Riksidrottsförbundet (RF) skulle rätas ut, är det skönt att kunna konstatera att vi nu kunnat sätta punkt för frågan.

Svensk hockeys medlemmar har sagt sitt och i stadgarna fört in att klubbar som spelar i förbundsserier på seniornivå (SHL, SDHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan) ska vara med i sina respektive ligaorganisationer. Det kravet har funnits i tävlingsbestämmelserna i många år. På senare år har det varit några märkliga turer där Riksidrottsnämnden (RIN) och RF ifrågasatt den ordningen. Nu har vi tillsammans med RF arbetat fram en lösning: sedan tidigare finns det i stadgarna att våra klubbar blir med i hockeydistrikt (SDF) och regionförbund (RegF). Nu är det på motsvarande sätt infört i stadgarna att klubbar som spelar i SHL, SDHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan är med i sin ligaorganisation.

Det känns väldigt bra att vi nu säkrat detta. Jag vet att svensk hockey tjänar på det, och därför har jag och övriga styrelsen stridit så hårt i frågan. Att hockey-Sverige nu står enat bevisade inte minst röstsiffrorna när detta klubbades igenom på den extra förbundsstämman i Karlstad: 223–0.

Ligamodellen handlar om den sammanhållna svenska hockeyn, om klubbarnas möjligheter att bygga kommersiella värden och konkurrenskraft tillsammans, om verksamheten för alla våra landslag och om att säkra resurser nedåt i systemet till utbildningsersättning, hockeykontor och moderklubbar.

Jag har tillsammans med förbundets övriga styrelse hela tiden stått upp för våra medlemmars beslut. Nu har vi fått med oss RF. Och vi kan äntligen stänga frågan.

Linus Hugosson 24-02-15

 

Sverigeresan

Spelreglerna – nu som app direkt i din telefon 

Hockeyboken Startsida