Huvudsponsor Svenska Spel

Internationell

Jag ska spela utomlands

När du som spelare tagit beslutet att fortsätta ditt ishockeyspel utomlands är du skyldig att informera Svenska Ishockeyförbundet om ditt utträde ur dess verksamhet samt ange ny klubbtillhörighet. Detta gör du som spelare genom att fylla i och skicka in blanketten Anmälan av svensk spelare. Blanketten Anmälan av svensk spelare kan du hämta här.

Det kan dels handla om flytt till en organisation som bedriver verksamhet utanför IIHFs regi. Dessa förekommer främst i Kanada och USA där flertalet juniorligor, NCAA och NHL är exempel på organisationer som inte är anslutna till IIHF. Är organisationen ansluten till IIHF kommer du att behöva skriva på ett transferkort – detta administreras av din nya förening och är inget du själv behöver ansöka om. Viktigt däremot är att tänka på är att du inte tecknar ett transferkort som gäller längre än ditt spelaravtal med din nya organisation. Då kan flytten hem till Sverige bli kostsam – se mer under punkten - Jag kommer tillbaka från spel utomlands.

För mer information se Svenska Ishockeyförbundets Tävlingsbestämmelser §4:6, §4:7, §4:8 samt §4:9.

Jag kommer tillbaka från spel utomlands

Har du den senaste säsongen spelat utomlands är det upp till din nya svenska förening att genomföra en återregistrering alternativt internationell övergång tillbaka till Svenska Ishockeyförbundets spelarregister. Du behöver bara ta kontakt med en ny förening. Däremot kan det skilja sig i avgifter beroende på vilken typ av övergång du genomfört vid flytt utomlands. Har du ett transferkort som fortfarande är giltigt – du tecknade ett transferkort för spel två år utomlands men flyttar hem redan efter ett – behöver din svenska förening lösa ett transferkort (se kostnad i SIFs TB §3:4) för att återregistrera dig till SIF. Har du inget giltigt transferkort alternativt spelat i en organisation som ej är ansluten till IIHF räcker det för föreningen att göra en återregistrering (se kostnad i SIFs TB §3:4).

Jag är föreningsadministratör och undrar vad jag behöver göra för att få min förenings nya spelare spelklar

Ska din förening genomföra en övergång på en spelare med internationellt avtal eller ansluter från organisation utanför Sverige kan det vara svårt att veta vad som gäller. Har spelaren spelat i Er förening även föregående säsong kan ni se avtalstiden under avtalsfliken på spelarens profil. Har spelaren representerat annan förening i eller utanför Sverige behöver spelaren antingen övergångstypen – Övergång med befintligt ITC – alternativt – Internationell Transfer – beroende på om spelaren har ett giltigt transferkort för spel i Sverige eller inte.

Är du osäker – maila namn och födelsedatum på spelaren till transfer@swehockey.se tillsammans med frågan - vilken övergångstyp behöver denna spelare för att bli spelklar för vår förening?

När du vet övergångstyp beställer Ni övergångsunderlag i TSM under fliken Spelare / Int. Övergångar / Skapa. Se manual nedan.

För mer information se Svenska Ishockeyförbundets Tävlingsbestämmelser §4:6, §4:7, §4:8 samt §4:9. 

Internationella övergångar Herrspelare säsongen 2022/23:

 • Administreras av SIF transfer@swehockey.se fram till klockan 23.59 den 15/2.
 • Övergångarna måste vara godkända av SIF, avlämnande förbund och förening samt IIHF senast klockan 23.59.
 • Övergångar som inte är genomförda i sin helhet senast klockan 23.59 den 15/2 betraktas som ej klara.

Observera att alla nationsförbund inte har bemanning fram till midnatt på onsdag den 15/2.

Internationella övergångar Damspelare säsongen 2022/23:

 • Administreras av SIF transfer@swehockey.se fram till klockan 23.59 den 15/1.
 • Övergångarna måste vara godkända av SIF, avlämnande förbund och förening samt IIHF senast klockan 23.59.
 • Övergångar som inte är genomförda i sin helhet senast klockan 23.59 den 15/1 betraktas som ej klara.

Observera att alla nationsförbund inte har bemanning på söndag den 15/1.

All information om övergångar / dispenser mm hittar ni i SIF,s Tävlingsbestämmelser § 4. Information om avgifter hittar ni i SIF,s Tävlingsbestämmelser § 3.

Betalning av Hockeykortet:

Enligt gällande Tävlingsbestämmelser ska alla Hockeykort vara betalda senast den 5 mars 2021.

Kostnad per Hockeykort t.o.m. den 5 mars är 50:- kronor.

Kostnad för obetalda Hockeykort höjs automatiskt från och med den 5/3 till 100:- kronor. Därför vill vi uppmana alla föreningar att betala sina Hockeykort senast per den 5 mars 2022 för att undvika den högre kostnaden.

 

Senast uppdaterad: 22-11-10 av Stefan Ladhe

Icke EU spelare på turistvisum i Sverige

På förekommen anledning bifogas förtydligande vad som gäller för icke EU spelare som sökt turistvisa i Sverige. 

 • Föreningen ska köpa ett transferkort (ITC) som är giltigt max 90 dagar från det datum som angivits på spelarens ITC
 • Spelaren kan överhuvudtaget inte få någon form av ersättning. Detta gäller inte bara ekonomisk ersättning, det gäller även utrustning, transporter, luncher, boende osv.

 • Spelaren får inte ansöka om nytt turistvisum för att fortsätta spela ishockey, ansökan kommer inte att beviljas av Migrationsverket.

 • Registrering i TSM av spelare med turistvisa görs lika länge som transferkortet är giltigt så när dom 90 dagarna har gått kommer föreningen inte kunna få upp honom på rostern.

 • Ett godkänt turistvisum ska vara inskickat till transfer@swehockey.se innan transfern påbörjas. Är inte detta gjord kommer vi inte hantera transfern.
 • Medborgare i Kanada och USA är viseringsfria så de får vistas i Sverige i 3 månader utan tillstånd. Under den tiden får de inte jobba mot ersättning utan bara vistas här som turister.