Domarrygg
Huvudsponsor Svenska Spel
Svenska Spel

Goda exempel på DAIF-arbete i distriktet

Här presenterar vi goda exempel på hur ett distrikt kan arbeta med DAIF-frågor.

Stockholms Ishockeyförbund

Vad betyder DAIF för distriktsverksamheten?

- DAIF-verksamheten blir enormt viktig för vårt distrikt, en bred bas med ungdomsdomare är ju det som förser oss med framtida distriktsdomare samt den nya generationen förbunds och elitdomare. En engagerad DAIF som arbetar aktivt med rekrytering, utbildning och utveckling är ovärderlig för vår rekrytering och får oftast bäst resultat I både kvalité och kvantitet.

I dagens situation så är DAIF arbetet väldigt spritt, från att vara ett namn på pappret till att göra ett fantastiskt jobb. Konturenligt arbete över en längre tid skapar en bra grund och föreningar som t.ex. Hanvikens SK har en engagerad DAIF som år på år kan hjälpa oss med rekrytering av distriktsdomare. 

Vad är ert tips till föreningarna när man ska fokusera på domarrekrytering?

- Arbeta med domare och DAIF som en naturlig del i föreningen, domare är inget som kommer på sidan av utan ska vara lika självklar som alla andra delar I föreningen. Inga domare ingen match kan kännas uttjatat men är en ganska hård sanning och en dag kan vi stå där och matchen inte kan spelas. 

Hur arbetar ni med DAIF och domarfrågan i er övriga verksamhet?

- Vi är väldigt tydliga med att poängtera på t.ex. tränarutbildningar om vikten av eftertänksamhet och gott uppförande gentemot domare på alla nivåer. Att tränarna ska använda sig av DAIF vid frågor och funderingar och inte “jaga” eller sätta för stor press på ungdomsdomarna som dömer matchen. Domarna är precis som spelarna under utbildning och behöver ha ett bra klimat för att utvecklas. Att förvänta sig en komplett elitdomare av en ungdomsdomare är att ställa väldigt höga krav, det är som att förvänta sig att spelarna som denne dömer ska vara en färdigutbildad landslagsspelare. 

Barn och ungdomar är väldigt nya i rollen som matchledare och har oftast inte varit i kontakt med de matchsituationer som en mer erfaren domaren klarar av med lätthet. 

Vi har som krav i distriktet att föreningar som deltar i Stockholm Hockey Cup måste ha en DAIF i sin förening, det är minst lika viktigt som att övriga delar i föreningen fungerar för att få delta i match och seriespel. 

Vi har även aktiv DAIF-ansvarig i distriktet som blir DAIFs naturliga kontaktpunkt och som stöttar och hjälper denne i olika frågor. Denna kontakt är även ovärderlig för ett bra rekryteringsarbete från förening till distrikt.  

Senast uppdaterad: 23-02-03 av Stefan Ladhe

 

Sverigeresan

Spelreglerna – nu som app direkt i din telefon 

Hockeyboken Startsida