Huvudsponsor Svenska Spel
Svenska Spel
Tidernas Hockeygala Lidström Martin

Tidernas Hockeygala - alla vinnare

Här är alla vinnare under Tidernas Hockeygala.

Tidernas Hockeygala hölls i Avicii Arena den 17 november 2022 - 100-årsdagen för Svenska Ishockeyförbundet. 

En jury hade utsett en rad vinnare och svenska folket röstade fram Tidernas Ögonblick och Tidernas All-Star Team. Dessutom delade NHL ut ett hederspris.

Nicklas Lidström och Kim Martin Hasson med sina priser från Tidernas Hockeygala.

Tidernas Spelare
Kim Martin Hasson
Nicklas Lidström

Kim Martin Hasson och Henrik Lundqvist tar emot priset som Tidernas Målvakt.

Tidernas Målvakt
Kim Martin Hasson
Henrik Lundqvist

Juryns motiveringar

Kim Martin Hasson slog igenom redan som 15-åring i OS 2002, då hon storspelade när Damkronorna vann brons. Fyra år senare i Turin-OS var hon hjältinnan som räddade samtliga USA:s straffar i semifinalen och tog Damkronorna till final. Under hela sin karriär tillhörde Kim Martin Hasson världstoppen på sin position, tack vare nerver av stål, bländande teknik och stor vinnarskalle.

Henrik Lundqvist nådde makalösa höjder under en storstilad 20-årig karriär i Frölunda, New York Rangers och Tre Kronor. Han vann OS-guld, SM-guld och utsågs till NHL:s bästa målvakt. Ryktet om Henrik Lundqvist har nått långt utanför hockeykretsar, och han har genom alla år varit en utmärkt ambassadör för svensk ishockey och inspirerat nya generationer svenska målvakter.

Gunilla Andersson Stampes och Nicklas Lidström tar emot priset som Tidernas Back.

Tidernas Back
Gunilla Andersson Stampes
Nicklas Lidström

Juryns motiveringar

Gunilla Andersson Stampes var under 20 års tid en bärande del i de mest framgångsrika upplagorna av Damkronorna. I hennes prisskåp hittar vi OS-silver och brons, två VM-brons och tre EM-medaljer, inklusive guldet 1996, och även 10 SM-titlar. Hon gjorde totalt 297 landskamper och 56 mål, däribland ett mot Kanada i OS-finalen 2006. En slitvarg och pålitlig lagspelare – men framför allt en målfarlig och offensivt skicklig back.

Nicklas Lidström är Sveriges tyngst meriterade spelare någonsin: OS-guld, VM-guld, fyra Stanley Cup-titlar, sju utmärkelser som NHL:s bästa back, för att nämna några. Från sitt internationella genombrott i VM 1991 fram till avslutet i Detroit Red Wings 21 år senare höll Lidström en extremt hög nivå i nästintill varje match han spelade. ”Mr. Perfect” som han kallas, räknas som en av världens bästa backar genom alla tider.

Erika Holst och Peter Forsberg tar emot priset som Tidernas Forward.

Tidernas Forward
Erika Holst
Peter Forsberg

Juryns motiveringar

Erik Holst var den unika talangen – första tjejen som spelade TV-pucken – som blev internationell superstjärna. Hon deltog i fyra OS-turneringar och var en av hjältinnorna när Damkronorna vann brons 2002 och silver 2006. Hennes framspelning till Maria Rooths kvitteringsmål i OS-semifinalen mot USA 2006 är ett klassiskt svenskt hockeyögonblick. Totalt gjorde Holst 327 landskamper, vilket är svenskt rekord, och sköt 105 mål.

Peter Forsberg skapade ”Foppa-feber” i de svenska folkhemmen med sin självuppoffrande spelstil och bländande teknik. Vi minns de läckra målen och framspelningarna, som nummer 21 blandade med djärva tacklingar och nästintill oöverträffad kämpaglöd. Forsberg vann dubbla OS-, VM- och Stanley Cup-titlar, samt poängligan och MVP-priset i NHL, och räknades under merparten av sin karriär som en av världens bästa forwards.

Medlemmar ur Tre Kronors OS-lag 2006 tar emot priset som Tidernas Lag.

Tidernas Lag
Tre Kronor OS 2006

Juryns motivering

Tre Kronors enda titel i en turnering där alla de bästa spelarna var tillgängliga kom i Turin-OS 2006. Här förenades två gyllene generationer – 70-talisterna med Lidström, Forsberg, Sundin, Alfredsson och bröderna Jönsson och 80-talisterna med Lundqvist, Zetterberg och tvillingarna Sedin – och bärgade guldet under Bengt-Åke Gustafssons ledning. Utan tvekan tidernas bästa svenska landslag.

Tidernas Coach
Tommy Sandlin

Juryns motivering

Tommy Sandlin kallades för Hockeyprofessorn, för sin förmåga att tänka i nya banor och utveckla ishockeyn. Han var en skicklig taktiker med hög spelförståelse och god fingertoppskänsla i matchsituationer. Hans meritlista imponerar: sju SM-guld, tre VM-medaljer varav ett guld, två OS-brons, två gånger utsedd till Årets coach. Tilldelades Svenska Dagbladets bragdguld efter VM-guldet 1987.

Tidernas Domare
Katarina Timglas
Dag Olsson

Juryns motiveringar

Katarina Timglas var först en framgångsrik spelare, som senare blev framgångsrik och respekterad domare. Hon lyckades med den unika bedriften att spela i en OS-final, för Damkronorna 2006, och döma en annan, 2018 mellan USA och Kanada. Timglas har även dömt VM-final och SM-final. Med sin goda spelförståelse och raka stil hjälpte hon till att höja standard inom domarkåren.

Dag Olsson är unik i hockeyhistorien som den enda domaren i världen som dömt finaler i OS, VM och Canada Cup. Han gjorde 12 säsonger som elitseriedomare och internationell domare, och åtnjöt enorm respekt för sin tuffa och samtidigt humoristiska stil. Efter avslutad domarkarriär, som bland annat innehöll över 1000 matcher, var han under 11 säsonger domarchef på Svenska Ishockeyförbundet och därefter 9 säsonger som Domar supervisor i Sveriges två högsta ligor.

Tidernas Klubblag
Nacka HK 1985–1998
Brynäs IF 1966–1972

Juryns motiveringar

Från starten av organiserad damhockey i Sverige dominerades den nationella scenen av Nacka HK. Klubben vann de tre första Riksmästerskapen och därefter de sju första SM-gulden. Det blev totalt 12 mästerskapstitlar för Nacka mellan 1985 och 1998. Många av landets främsta spelare flyttade till Nacka, och Damkronornas trupper var nästan identiska med Nackas laguppställningar.

Brynäs IF etablerade en dynasti i svensk ishockey under en period då konkurrensen i landets toppserie kanske var som allra vassast. Brynäs vann sex av sju SM-guld mellan 1966–72 genom spelskicklighet och taktisk finess. Man försåg Tre Kronor med en stomme av spelare och var även sista språngbrädan till NHL för Börje Salming och Inge Hammarström.

Tidernas Ögonblick (tittaromröstning)
Börje Salmings ovationer Canada Cup 1976

Tidernas All-Star Team 
Damer
Målvakt: Kim Martin Hasson
Back: Jenni Asserholt
Back: Emma Eliasson
Forward: Maria Rooth
Forward: Erika Holst
Forward: Danijela Rundqvist

Herr
Målvakt: Henrik Lundqvist
Back: Börje Salming
Back: Nicklas Lidström
Forward: Peter Forsberg
Forward: Mats Sundin
Forward: Håkan Loob

Tidernas All-Star Team röstades fram av svenska folket.

NHL:s hederspris
Börje Salming

Börje Salming med familj tar emot NHL:s hederspris.
Tidernas All-Star Team, dam.
Tidernas All-Star Team, herr.
Katarina Timglas med priset som Tidernas domare.
Tord Lundström och Hans Lindberg tar för Brynäs IF:s räkning emot priset som Tidernas Klubblag.
Susanne Ceder, Kristina Bergstrand och Lisa Plahn tar för Nacka HK:s räkning emot priset som Tidernas Klubblag.
Jerker Levin tar för sin pappa Dag Olssons räkning emot priset som Tidernas Domare.
Tomas Sandlin tar för sin pappa Tommys räkning emot priset som Tidernas Coach.
Linus Hugosson 22-11-18

Utbildning för sportsligt ansvariga

Beijer Hockey Games