Huvudsponsor Svenska Spel
Svenska Spel
SVT Marie Lehmann

SVT:s hockeyprofil Marie Lehmann under Junior-VM i Göteborg.

Bildbyrån/Jesper Zerman

Svenska Ishockeyförbundet och SVT överens om nytt avtal fram till 2030

Hockeyresan i tv fortsätter. SVT och Svenska Ishockeyförbundet har skrivit under ett nytt avtal, som innebär att ungdomshockey såväl som landslagshockey kommer att synas på den största tv-scenen fram till säsongen 2029/2030.

Avtalet mellan Svenska Ishockeyförbundet och SVT sträcker sig fram till och med säsongen 2029/2030 och omfattar bland annat TV-pucken för flickor och pojkar, JVM för tjejer och killar, U18-VM för killar, Euro Hockey Tour för damer och herrar, samt Damkronornas VM.

Det innebär att SVT:s tittare kommer att kunna följa spelare från TV-pucken i 15 års ålder, via junior-VM och upp till seniorlandslagen.

– SVT är en jätteviktig partner för svensk ishockey. Deras intresse för bredd och elit på både dam- och herrsidan ger fina förutsättningar när vi vill bygga intresset för ishockey, locka fler tittare och supportrar, och fler utövare. Vi ser det här avtalet som en nyckelpjäs för vår vision att bli Sveriges mest engagerande idrott, säger Christer Plars, generalsekreterare för Svenska Ishockeyförbundet.

De senaste åren har SVT sänt en mängd landslagshockey på seniornivå, däribland Tre Kronors årligen återkommande hemmaturnering Beijer Hockey Games och Damkronornas VM-turneringar, men också varit en del i historiska satsningar som de första sändningarna från ett junior-VM för tjejer (Östersund januari 2023), utökad produktion på damernas Euro Hockey Tour, samt Tidernas Hockeygala i november 2022.

Killarnas Junior-VM i Göteborg lockade som mest närmare tre miljoner tittare i SVT (finalen mellan Juniorkronorna och USA).

Och i höst laddar både SVT och Svenska Ishockeyförbundet för den 66:e upplagan av TV-pucken.

– Ishockey är en av de mest populära sporterna och de svenska ishockeylandslagen hör till de mest folkkära. Vi har en lång tradition av att visa landslagshockey i SVT och är väldigt glada att nu kunna göra det i många år framöver för en ny publik, säger SVT:s sportchef Max Bursell.

Det nuvarande avtalet mellan SVT och Svenska Ishockeyförbundet skrevs 2019 och gäller fram till 2026, varefter det nya avtalet träder i kraft.

SVT:s ishockeyrättigheter till och med säsongen 2029/2030:

  • Junior-VM tjejer (formellt U18-VM Dam)
  • Junior-VM killar (delas med Viaplay säsongen 2024/2025)
  • Euro Hockey Tour damer
  • Euro Hockey Tour herrar (delas med Viaplay säsongen 2024/2025)
  • VM damer
  • U18-VM killar
  • TV-pucken flickor & pojkar
Linus Hugosson 24-06-25