Jonathan Lekkerimäki JVM 2024

Juniorkronornas Jonathan Lekkerimäki.

Jesper Zerman/Bildbyrån

Silver till Juniorkronorna – Lekkerimäki MVP

Juniorkronorna erövrade silvermedalj vid 2024 IIHF Junior-VM i Göteborg. I finalen blev USA för starka, trots ett enormt publikstöd från ett fullsatt Scandinavium.

Det var första gången på sex år som Sverige nådde final i Junior-VM. Vägen dit gjordes möjlig tack vare kompakt och frejdigt spel, där försvarsmuren var svårforcerad för motståndarna och anfallet spetsigt.

När turneringen summerades blev flera svenska spelare prisade för sina insatser. Juniorkronornas skyttekung Jonathan Lekkerimäki, sju mål i turneringen, utsågs till MVP. Hugo Hävelid utsågs till turneringens bästa målvakt och Axel Sandin-Pellikka fick motsvarande utmärkelse på backsidan. I medias All-Star Team återfanns Hävelid, Lekkerimäki och backen Theo Lindstein.

Turneringen i korthet

Traditionsenligt startade Junior-VM på annandag jul, då Sverige slog Lettland med klara 6–0. Två dagar senare togs en lika klar trepoängare mot Tyskland, siffrorna skrevs till 5–0.

Det bäddade för en tidig gruppfinal mot Kanada dagen därpå. Matchen slutade 2–0 till Sverige, vilket var första gången sedan 2016 som Juniorkronorna slog Kanada i en JVM-match.

På nyårsafton drabbade rivalerna Sverige och Finland samman i en match som fick avgöras efter straffar. Där drog grannarna från öst det längsta strået. 4–5 skrevs resultatet till.

Turneringens nervpärs kom i kvartsfinalen mot Schweiz. Ställningen var 2–2 efter full tid, efter att Juniorkronorna tappat en tvåmålsledning i tredje perioden. Men Axel Sandin-Pellikka fick hela hockey-Sverige att dra en lättnadens suck med sitt övertidsmål i power play.

Semifinalen blev en repris på fjolårets semifinal. Då vann Tjeckien på övertid, men i år var Juniorkronorna klassen bättre och vann med 5–2 efter en stark tredje period.

Finalen mot USA var jämn och spännande. Juniorkronorna inledde bäst och vaskade fram flera chanser utan att få in pucken i mål. Istället var det USA som tog ledningen i power play. Inför tredje perioden var ställningen 3–2 till USA, men väl där gick händelserna emot de gula. När USA satte 5–2 med några minuter kvar att spela var saken klar. 6–2 blev slutresultatet efter ett mål i tom bur.

Grupperna för JVM 2025

När slutsignalen för JVM 2024 gick fastställdes samtidigt grupperna för nästa års JVM-turnering, som hålls i Ottawa, Kanada. Sverige spelar i Grupp B, som avgörs i TD Place. Grupp A spelas i Canadian Tire Centre.