Huvudsponsor Svenska Spel
Svenska Spel
2023 08

Ordförandekrönika från Anders Larsson

I sin senaste ordförandekrönika skriver Anders Larsson om vikten av att IIHF fattar rätt beslut i fråga om obligatoriskt halsskydd. 

Hockeyn är i full gång i alla serier. Vi har fått se spännande matcher i både SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. Vi har fått se Tre Kronor inleda Euro Hockey Tour med en fin andraplats i Karjala Tournament, där förbundskapten Sam Hallam ju också fick ta landslaget ”hem” till Vida Arena i Växjö.

I tjeckiska Chomutov besegrade Juniorkronorna i tur och ordning Schweiz, Slovakien, Tjeckien och Finland. Och i finska Hämeenlinna hämtade Småkronorna upp 1–6 mot USA till seger med 7–6 efter straffar i en turnering där våra talanger också besegrade Schweiz och Tjeckien.

På damsidan har vi fått se Damkronorna fortsätta sin starka säsongsinledning med tre matcher och tre övertygande segrar mot Schweiz, i matcher som blev bara bättre och bättre: 4–2, 4–1 och 4–0. I Slovakien vann damernas U18-lag mot hemmanationen.

Den traditionella hockeyfesten TV-pucken bjöd som vanligt på spännande och välspelad hockey. Jag säger Stort Grattis till Stockholm Nord på pojksidan och till Dalarnas flickor.

Dessutom har vi alldeles nyligen fått se fyra lag bjuda på NHL-hockey av bästa slag i Avicii Arena.

Hösten har bjudit på så mycket att glädjas åt i säsongsupptakten.

Men tyvärr också på stor sorg.

"Min linje är klar: det ska införas"

Jag var nog inte den ende som blev rejält skakad när beskedet kom att den amerikanske spelaren Adam Johnson omkommit i en match för sitt engelska ligalag Nottingham Panthers. Johnson, bara 29 år gammal, dog sedan han fått halsen uppskuren av en skridskoskena.

Johnson, som var en populär spelare och lagkamrat när han spelade i Malmö för två år sedan, var död redan vid ankomsten till sjukhuset.

I Sverige är det obligatoriskt för spelare att bära halsskydd. Detta sedan den tragiska olyckan 1995, då Moras Bengt Åkerblom dog efter en liknande olycka på isen i Mora ishall, det som idag är Smidjegrav Arena.

Men tyvärr är det inte obligatoriskt att bära halsskydd i den internationella hockeyn. Det innebär att Tre Kronors spelare inte behöver bära halsskydd i turneringar som spelas under det internationella förbundets (IIHF) regelverk. Vi har alltid med halsskydd till alla spelare och vi uppmuntrar varje spelare att bära skyddet. Men eftersom regelboken säger något annat, är det ytterst upp till spelaren att välja om han vill bära det eller inte.

Nu hoppas jag att IIHF gör halsskydden obligatoriska. På torsdag och fredag (30 nov-1 dec) ska frågan diskuteras i IIHF:s högsta ledning. IIHF:s medicinska kommitté föreslår att halsskydd ska vara obligatoriskt i alla VM-turneringar.

För min del är jag, som ni förstår, starkt för att införa halsskydd som en del av utrustningen. Det kommer jag också att jobba för på styrelsemötet i IIHF. Min linje är klar: det ska införas. Och det ska ske så snabbt som det bara är praktiskt möjligt.

Det är tråkigt att det krävs en dödsolycka som uppmärksammas i hela världen för att folk ska tänka till. Tyvärr måste jag nog konstatera att vi i hockeyvärlden varit alltför nonchalanta i den här frågan, att vi helt enkelt inte tagit den på tillräckligt allvar.

En billig livförsäkring

Jag bar själv alltid halsskydd när jag dömde på 90-talet, och jag vet att det inte var ett särskilt bekvämt plagg. Idag är det inte så, men tyvärr ser vi ändå allt för ofta spelare som slarvar med utrustningen, som har halsskydd men som inte bär det på rätt sätt. Många spelare, tränare och ledare gör det för lätt för sig; de pekar på regelverk och domare. På en vanlig arbetsplats väntar man ju helst inte tills Arbetsmiljöverket kommer och inspekterar och påpekar bristerna. Man tar tag i problem direkt när de upptäcks och åtgärdar det som är fel.

Vi måste få in det tänket i våra klubbar, på alla nivåer. Spelare, tränare och ledare måste ta större ansvar för säkerheten i vår sport.

Det måste helt enkelt vara säkert att spela ishockey.

Jag kan bara beklaga att vi inte drivit den här frågan hårdare tidigare. Svensk ishockey har legat i framkant när det gäller skyddsutrustning som hjälmar och visir. Det är lätt att vara efterklok, men visst borde vi ha drivit frågan om halsskydd hårdare inom den internationella hockeyn.

Halsskydd är en billig och enkel livförsäkring. Fråga bara Luleås Jenni Hiirikoski. Hennes halsskydd begränsade den skada hon ådrog sig när hon fick en motståndares skridskoskena över halsen i SM-finalen mot Brynäs i mars tidigare i år.

Det är glädjande att också NHL nu diskuterar halsskydden. Jag hoppas att IIHF går på linjen att göra halsskydden obligatoriska och att även NHL tar beslutet att införa skydden.

Det här är egentligen väldigt enkelt: det handlar ju faktiskt om liv och död.

Linus Hugosson 23-11-28