Huvudsponsor Svenska Spel

Landslagschefen ser ljust på framtiden

En silvermedalj och en fjärde plats. Så lyder den resultatmässiga sammanfattningen för de två junior-VM-turneringar som har avgjorts inom loppet av tre veckor.

Det har varit bråda dagar för landslagschefen Anders Lundberg. Lagom till att Junior-VM för killar hade spelats färdigt i kanadensiska Halifax gick Junior-VM för tjejer i Östersund in på de sista dagarna av förberedelser.

– Det är klart att det blev några intensiva veckor, men det är samtidigt det här vi vill vara med om. Att få vara med och tävla på den absoluta världstoppen och dessutom göra två bra turneringar, säger Anders.

Den sistnämnda turneringen blev en succé ur ett svenskt perspektiv. Målsättningen var att ta sig till semifinal och spela om medaljerna, en målsättning som uppfylldes med råge. USA besegrades i en rafflande semifinal, vilket var Sveriges första mot vinst mot amerikanskorna i U18-VM-sammanhang.

– Vi vann mot dem i en träningsmatch veckan innan, så vi hade bevisat för oss själva att det gick. Men att sen göra det i semifinal, i ett VM på hemmaplan med allt vad det innebär i form av publik och media på plats, det är väldigt starkt. Framför allt var det insatsen som imponerade och att vi vann genom att spela vårt spel hela vägen.

Intressant generation knackar på dörren

Den svenska finalplatsen i Östersund, i kombination med Damkronornas lyckade VM i augusti och resultat under hösten, ger signalerna att Sverige är på väg framåt.

– Vi är inne på en väldigt spännande resa och det tycker jag att resultaten i våra två senaste världsmästerskap har visat. Sen ska man komma ihåg att det tar tid att klättra uppåt på rankingen, det är ingenting som sker över en natt. Vi ska fortsätta att bygga på det vi gör bra och har som ambition att ta små steg framåt för varje landslagssamling.

Många har charmats av U18-laget och under turneringens gång höjdes rösterna om att flera av spelarna borde tas ut till Damkronorna. Anders ser det som positivt att det finns en stark generation som kommer underifrån och skapar konkurrens, men manar också till försiktighet.

– Det är först och främst upp till Uffe Lundberg som är förbundskapten att avgöra om spelarna är redo eller inte. Det vi kan konstatera är att vi har en intressant generation som kommer underifrån, både med det här U18-landslaget och de lite äldre spelarna som är en del av olympisk offensiv. Sen är det skillnad att spela ett U18-VM och ett senior-VM, vilket man ska ha respekt för.

Ungt lag som växte under turneringens gång

514 mil från den svenska framgången i Östersund hittar vi platsen där den mästerskapsintensiva perioden började, nämligen kanadensiska Halixfax.

Med elva underåriga spelare mönstrade Sverige sitt yngsta lag i Junior-VM för killar sedan 2015.

– Jag tycker att vi fick till en bra mix av spelare i den här truppen, där en del hade nyttig erfarenhet med sig från att ha spelat Junior-VM tidigare och en del hade med sig erfarenhet från att ha vunnit U18-VM i våras. Mot bakgrund av det tycker jag att vi fick till en bra utveckling under turneringens gång och växte för varje match som gick.

”Vår ambition är att spela om de ädlaste medaljerna”

Resultatet i turneringen befäste Sveriges position som ett av världens främsta länder på juniorsidan för killar. Faktum är att man under de tio senaste JVM-turneringar har spelat om medaljerna vid åtta tillfällen, lika många gånger som Kanada och två fler än både USA och Finland.

– Vi har historiskt sett varit framgångsrika på den här nivån och när man tar fram den statistiken så får man det svart på vitt, att vi har varit på en konsekvent hög nivå över tid. Sen har vi inte alltid fått utdelning i form av medalj och det är någonting som vi naturligtvis tittar på och analyserar.

I såväl semifinal som bronsmatch föll Sverige i övertid. Små marginaler, eller en ovana hos de svenska spelarna att vara på isen när allt ska avgöras?

– När vi pratar om just den här specifika turneringen är det för tidigt att dra några slutsatser, vi har ett analysarbete kvar att göra. Men historiskt sett ser vi en skillnad i våra resultat i gruppspelen och i slutspelsmatcherna. Det är något som vi diskuterar och ser över, för vår ambition är att vi ska vara med och spela om de ädlaste medaljerna. En skillnad som vi ser är att andra länder, främst USA och Kanada, har fler spelare som fortfarande spelar juniorhockey och spelar fler slutspelsmatcher i framträdande roller.

Nu börjar resan mot Göteborg

Det som kan konstateras är att Sverige står väl rustade för nästa års Junior-VM på hemmaplan.

–  Vi börjar resan mot nästa JVM redan nu i februari med en samling i Ängelholm. Det ska bli väldigt intressant att följa deras utveckling och förhoppningen är att vi ska ställa ett starkt lag på benen i Göteborg.

Så, vi återvänder till den resultatmässiga sammanfattningen. Vad säger Anders Lundberg om en silvermedalj och en fjärdeplats som facit för säsongens Junior-VM?

– Stolt, men inte nöjd. Nöjd kommer jag vara den dagen vi vinner VM-guld, avslutar han.

Gustaf Douhan 23-01-20