Huvudsponsor Svenska Spel
Svenska Spel
Årets Spelare Emma Söderberg
Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

Emma Söderberg nominerad till årets spelare av IIHF

För första gången i historien kommer media och inbjudna medlemmar av den internationella hockeyfamiljen att rösta fram årets spelare, på såväl dam- som herrsidan.

På damsidan har sju spelare nominerats av IIHF och bland dessa återfinns den svenska målvakten Emma Söderberg.

– Jättekul. Jag känner mig ärad att få bli nominerad till det här priset. Det var väldigt kul att få se mitt namn bland de andra som är nominerade, säger Emma själv några dagar efter att nyheten släpptes.

Hon har minst sagt haft en stark säsong, både i sitt universitetslag University of Minnesota-Duluth och i Damkronorna. Ödmjuk som hon är till sin karaktär ser hon nomineringen som ett resultat av att ha spelat i lag med bra försvarsspel.

– Jag har haft möjligheten att få träna och spela i väldigt bra miljöer där jag har kunnat ta steg i min utveckling. Men sen är det ju så att en sådan här nominering tyder på att vi har haft starkt försvarsspel både med UMD och med Damkronorna och det är det som har hjälpt mig att kunna prestera så bra som möjligt.

Bland de övriga som blivit nominerade av IIHF finns USA’s lagkapten Hilary Knight, den kanadensiska stjärnduon Sarah Fillier och Marie-Philip Poulin samt den finska stjärnan Jenni Hiirikoski.

– Jag har inte så stora förhoppningar på att ta hem priset. Det är många duktiga spelare som är med i nomineringen, där alla har haft väldigt starka säsonger med såväl sina klubblag som landslag.

En lyckad säsong på många sätt för Emma, som dessutom har tagit sin andra examen på University of Minnesota-Duluth. Nu är hon emellertid hemma i Sverige och är under den här veckan på läger i Falun med Damkronorna.

– Det känns jättekul. Det var inte allt för länge sen jag träffade de flesta sist, men det är alltid kul att få komma iväg och träna och tävla tillsammans.

Gustaf Douhan 23-05-23