Ny satsning på Dam- och flickhockey
Nu går svensk ishockey samman för att öka antalet flick- och damspelare.
Bakom projektet Svensk ishockeys dam- och flicksatsning 2021–2030 står representanter från såväl förbund, ligor och SDF.
– Den stora utvecklingspotentialen för svensk ishockey ligger på damsidan, säger Johan Stark, generalsekreterare på ishockeyförbundet.
Syftet med den gemensamma satsningen på dam- och flickishockeyn med sikte på 2030 är att få antalet spelare att öka så att svensk ishockey kan erbjuda bra utvecklingsmiljöer utifrån målgruppens behov, oavsett var i landet du växer upp. Hela vägen från de första skären i Tre Kronors Hockeyskola till en seniorkarriär i våra ligor och framgång i Damkronorna.
- Kartlägga och analysera vilka normer som råder kring flick -och damhockey i landets klubbar och i vilken grad ämnet ligger på styrelseborden samt vilka orsakerna är till att flickor fortsätter respektive slutar spela.
- Genomföra ett kompetensutvecklingsprogram som faller under ramen för RF:s jämställdhetsprojekt å temat jämställdhet och jämlikhet för kvinnor och män som har eller vill ha ledande positioner inom svensk ishockey
- Hitta gemensamma strategier för att nå tillväxt, utveckling och prestation.
Jag är förväntansfull inför det här arbetet. Känner en total samsyn från alla parter och en genuin vilja att vilja driva förändring. Jag hoppas att vi ska våga tänka i nya banor och se nya möjligheter för att skapa en helhet som driver vår flick- och damhockey framåt och uppåt. Den stora utvecklingspotentialen för svensk ishockey ligger på damsidan, säger Johan Stark, som är ny Generalsekreterare på Svenska Ishockeyförbundet sedan några månader tillbaka.
Idag är det svårt för majoriteten av SDF och regioner att erbjuda spel i homogena flickserier och i än mindre utsträckning i junior- och damserier på grund av att populationen är för liten. Den lilla andel av tidigt duktiga flickor lyfts upp i seniorsammanhang alltför tidigt och går därmed miste om flertalet viktiga utbildningsår då fokus i seniorsammanhang tenderar blir mer på prestation/resultat än på utveckling av enskilda individer. Sammantaget riskerar nuläget ha negativ påverkan på möjligheterna att konkurrera på yttersta världselitnivå och att flickspelare som inte ännu är duktiga nog att spela som senior vid 14–16-års ålder väljer att sluta då de inte har någonstans att spela.
Att svensk ishockey tar ett gemensamt krafttag för framtiden i syfte att fler tjejer ska hitta till världens roligaste idrott och som där får verka i ännu bättre utvecklingsmiljöer för att ges möjlighet att bli sitt bästa jag känns naturligtvis jättebra. Med den gemensamma bilden att vi ska utveckla hela vår verksamhet, dels växa som idrott, men också höja kvalitén i allt vi gör för att få ännu bättre ligor och bli internationellt konkurrenskraftiga i framtiden och börja tävla om medaljer på OS och VM så känns det helt rätt att vi nu startar igång det här projektet, säger Anders Lundberg, Spelar- och ledarutvecklingsansvarig på Svenska ishockeyförbundet.
Projektledare för satsningen är Sara Ridderlund som till vardags jobbar på Stockholms Ishockeyförbund.
- Jag ser det som ärofyllt, utmanande och viktigt att få arbeta med dessa frågor för utvecklingen av Svensk Hockey i stort. Vi satsar på att vara Sveriges mest engagerande idrott och då måste det inkludera pojkar som flickor, säger Sara Ridderlund, projektledare för Dam- och flicksatsningen.
- Jag ser bara fördelar med att bredda en idrott genom att bli fler spelare, ledare, styrelsemedlemmar och sportchefer, och just för ishockeyn är det kvinnorna som den stora utvecklingspotentialen ligger i. Det är tre projekt som ska drivas under året men de alla länkas samman i arbetet framåt med svensk flick- och damhockey men för mig primärt för Svensk Hockey, avslutar Ridderlund.
I styrgruppen sitter
Johan Stark, Generalsekretrare SIF
Agne Bengtsson, Ordförande SDHL
Michael Persson, Ordförande Breddkommitén/Ledamot styrelsen SIF
Angelica Lindeberg, Kommersiell chef SDHL
Emmy Alasalmi, Spelarrepresent Damkronorna/AIK
Gill Stjern, Flick-damansvarig i BohuslänDals Ishockeyförbund
Conny Olausson, Ordförande Damettan
Anders Lundberg, Spelar- och ledarutvecklingsansvarig SIF
Anders Wahlström, Barn- och ungdomsansvarig SIF
Uffe Lundberg, Förbundskapten Damkronorna (Adj. Elitfrågor)
Emma Spennare, PR- och kommunikationssamordnare SIF (Adj. Kommunikationsfrågor)