Huvudsponsor Svenska Spel
Svenska Spel
Ishockeyskola27

Så satsar Järpen på flickishockeyn

Efter ett lyckats U18-VM i Östersund fortsätter det att satsas på dam- och flickishockeyn inom Jämtland-Härjedalens Ishockeyförbund.

En av regionens föreningar, Järpens IF, prisades för sitt arbete nyligen av Svenska Ishockeyförbundet och Svenska Spel på Tidernas Hockeygala. Bakgrunden till utdelningen var just föreningens satsning inom ungdoms- och flickishockeyn samt att föreningen har startat ett sportfritids.

– Ett viktigt och uppskattat pris som visar att vi som förening verkligen gör rätt saker. Medlen går såklart till vår fortsatta satsning på ungdomsishockeyn, det är ju för barnens skull som vi gör det, sa Micael Olsson, ordförande i Järpen i samband med utdelning.

En del av Järpens arbete bestod bland annat i att Maria Rooth, före detta landslagsspelare och numera TV-expert i SVT, besökte föreningen och höll i ett träningspass med varje lag samt en föreläsning som lockade stort intresse. Man värnar också om att bygga förebilder inom sin egen förening, genom att engagera de äldre flickspelarna som hjälptränare i Tre Kronors Hockeyskola.

Stor andel flickor i Tre Kronors Hockeyskola

Idag består just Tre Kronors Hockeyskola i Järpen av 35% flickor, en siffra som är betydligt högre än tidigare år. Sammanlagt har Järpen 32 flickspelare i hockeysektionen, från Tre Kronors Hockeyskola till U14.

Flertalet föreningar satsar på dam- och flickhockeyn i regionen, vilket borgar för en fortsatt stark utveckling.

– Jämtland-Härjedalens Ishockeyförbund ser det av yttersta vikt att det finns en fungerade tjejverksamhet inom distriktet, att de tjejer som börjar i skridskoskolorna har någonstans att gå vidare till och spela hockey med andra tjejer när de blir äldre. Ishockey ska vara Sveriges mest engagerande idrott, säger Nicklas Tander som är ordförande i damkommitén på Jämtland-Härjedalens Ishockeyförbund.

"Vi ser en stor potential i detta område"

Från Svenska Ishockeyförbundet ser man väldigt positivt på utvecklingen och hoppas att fler föreningar ska följa i bland annat Järpens fotspår.

– Det är viktigt och bra att Järpen gör denna satsning, och att de tillsammans med Brunflo är loket för tjejhockeyn i distriktet. Alla föreningar i området behöver ta sitt ansvar och ha hockeyskolor för flickor, så att det leder till fler flicklag som i slutändan kan möta varandra. Vi ser en stor potential i detta område, och hoppas att det nyss avslutade U18-VM kan bidra med energi till tjejhockeyn, säger Sara Ridderlund, ansvarig för Svenska Ishockeyförbundets Dam- och Flicksatsning.

Gustaf Douhan 23-01-26