Huvudsponsor Svenska Spel

Fler föreningar än någonsin anmälda till Tre Kronors Hockeyskola

Inför säsongstarten av Tre Kronors Hockeyskola kan SIF konstatera att föreningsengagemanget växer och är större än någonsin. Hela 287 föreningar är anmälda att arrangera hockeyskola för de allra yngsta.

Hockeyskoleverksamheten är för de allra flesta den första kontakten med ishockeyn, föreningslivet och att spela ishockey under mer organiserade former. Tre Kronors Hockeyskola är Svenska Ishockeyförbundets verksamhet för de allra yngsta där fokus är glädje, lek och att få lära sig grunderna inom ishockeyn.

287 föreningar

Inför säsongen 2022/2023 kan Svenska Ishockeyförbundet konstatera att engagemanget för att arrangera Tre Kronors Hockeyskola är rekordhögt. Vi har en stadig stigande siffra av antalet föreningar som deltar och inför säsongen är hela 287 föreningar anmälda. Det innebär att ännu fler flickor och pojkar kommer att få möjlighet att få en riktigt bra start på sitt ishockeyspelande.

Svenska Ishockeyförbundets Hockeykonsulenter utbildar ledare på 20 platser i Sverige från Kiruna till Helsingborg. Den 24 september går säsongens första TKH-utbildningen av stapeln, där ledare som ska ansvara för hockeyskolans flick- och pojkgrupper deltar. För att citera hockeykonsulenterna själva är det årets höjdpunkt, då det inte råder brist på varken energi och engagemang från ledarna.

Enkelthet att prova på som målvakt

Denna säsong får även föreningar som deltar på utbildningen ta del av en spännande nyhet. TKH-paketet kommer nämligen innehålla två kompletta målvaktsutrustningar med benskydd, handskar, klubba och en speciell målvaktströja. Naturligtvis kommer behovet av målvakter inte finnas när hockeyskolan startar upp, men så snart barnen är mogna för spel kommer nu möjligheten finnas att även testa målvaktsrollen för de som vill.

Tanken med den nya utrustningen är att den ska vara enkel att ta på och av, så att man snabbt ska kunna byta målvakter för att ge så många som möjligt chansen att prova på. Målvaktsbenskydd som enkelt hålls på plats med ett fåtal kardborrband och en tröja med insydda skydd för armar och överkropp. Alltsammans tas på utanpå den övriga utrustningen som utespelarna har, så att bara handskar och klubba byts ut för att få en fullt utrustad målvakt.

Eftersom dam-och flickhockeyn är något vi prioriterar högt kommer föreningar som startar särskilda flickgrupper inom ramen för TKH-verksamheten att kunna ansöka om ytterligare två kompletta startpaket för målvakter.

Tydlighet för TKH-Flick

Svenska Ishockeyförbundet har genom åren sett stora positiva effekter i de föreningar som har en specifik grupp för flickor. De föreningar som erbjuder flickor egen istid har lättare att behålla dem i verksamheten när det senare ska bildas lag.

En av våra gemsamma strategier för dam- och flickhockeyn är att det ska finnas separata flickgrupper, för att uppnå målet med homogena flicklag. Vi vill därför se att föreningen planerar för att ha en grupp för flickor och en grupp för pojkar. För att underlätta för föreningar att starta upp får de därför ta del av en checklista för uppstart av TKH-flick. Vi kommer även lägga till en funktion på Trekronorshockeyskola.se där föreningen fyller i vem som ansvarar för deras TKH-flick, detta för att tydliggöra för de flickor som börjar hockeyskolan vem de kan vända sig till med frågor.

Här hittar du vår checklista

Hitta din förening på www.trekronorshockeyskola.se

Stefan Ladhe 22-09-12