Huvudsponsor Svenska Spel
Svenska Spel
Lina Emma
Quartexx Management

Två svenskor valdes i historisk draft

Under måndagskvällen svensk tid, riktades hockeyvärldens blickar mot Toronto. Då ägde den första, historiska, draften för PWHL rum. 90 spelare valdes, varav två kommer från Sverige.

Det var i somras som en stor nyhet kom: Den nordamerikanska ligan PHF köptes upp och ersattes av PWHL, med ambitionen att skapa den första ligan på damsidan där de bästa spelarna i världen samlas.

Ligan består av sex lag och planerad säsongsstart är i början av 2024.

Efter en inledande öppen transferperiod, där varje lag tilläts värva tre spelare, var det så dags för den stora draften, där sammanlagt 90 spelare skulle få sina rättigheter tingade.

Efter drygt fem timmars processande, hade samtliga val gjorts och två svenska spelare hade fått sina namn uppropade.

Som 58:e spelare valdes målvakten Emma Söderberg, ursprungligen från Järveds IF utanför Örnsköldsvik, av det laget som kommer att vara baserat i Boston. Söderberg har under de senaste fem åren spelat på college och visat upp imponerande siffror, som tillsammans med hennes prestationer i Damkronorna, lockade till sig intresse.

Med det 90:e och sista valet klev Montreal upp på scenen och valde 21-åriga Lina Ljungblom, som till vardags spelar i MoDo och har sitt ursprung i Skövde. Ljungblom blev med det den yngsta spelaren att väljas i draften.

– En stor dag och händelse för damhockeyn. Att det nu startas en liga där de bästa spelarna tränar och tävlar med och mot varandra på daglig basis, kommer att bidra till sportens globala utveckling. Att vi initialt har två svenska spelare valda känns jättekul och jag är glad för spelarnas skull, säger Anders Lundberg, Landslagschef på Svenska Ishockeyförbundet.

Linus Hugosson 23-09-19