Luleå vann senaste SM-slutspelet för tjejer.
Juniorserier för tjejer införs i varje region säsongen 2023–24
Svenska Ishockeyförbundet är glada och stolta över att presentera nästa steg i svensk ishockeys gemensamma dam- och flicksatsning. Till nästa säsong kommer samtliga fyra regioner (Syd, Öst, Väst och Nord) införa regionala juniorserier för tjejer.
– Vi tar nästa steg och vi gör det tillsammans med hela hockeyfamiljen. Regionerna har varit väldigt positiva och drivande i att ta det här steget. Vi har smygstartat med ett nationellt slutspel under två säsonger, nu är det hög tid att etablera en väl fungerande seriestruktur för de viktiga junioråren, säger Magnus Mårtensson, tävlingschef på Svenska Ishockeyförbundet.
Svensk ishockeys dam- och flicksatsning innehållet ett gemensamt dokument med mål och strategier, som är framtaget av förbund, ligor, distrikt och föreningar tillsammans. Målet med satsningen är att få en bättre utveckling för flick- och damishockeyn och ett steg i det ledet är att inför juniorseriestrukturer i samtliga regioner.
Samtliga regioner kommer till säsongen 2023–24 arrangera juniorseriespel för tjejer födda 2005–2009. Resultaten i de regionala serierna kommer ligga till grund för kvalificeringen till det nationella slutspelet.
– Vi ser mycket fram emot när pucken släpps i de första matcherna framåt hösten, säger Magnus Mårtensson.
Via en grundläggande kartläggning har Svenska Ishockeyförbundet tillsammans med våra hockeykontor identifierat att cirka 1600 spelare kvalificerar sig för att spela den kommande juniorserien. Dessa är också jämnt fördelade över samtliga fyra regioner.
– Spelarantalet finns på plats, nu tar vi nästa steg för att sätta strukturerna för det. Det är viktigt att ha ett gemensamt mål, men också att göra rätt sak i rätt tid så att vi kommer dit, säger Sara Ridderlund, verksamhetsutvecklare dam- och flickfrågor på Svensk Ishockeyförbundet.
Region Öst har under senaste säsongerna testkört juniorserie med ett positivt utfall.
– Det vi har sett i Region Öst är att de har en högre snittålder i sina seniorlag den här säsongen. Genom att erbjuda ytterligare ett utvecklingssteg och inte stressa systemet är vår förhoppning att fler spelare ska stanna kvar i sporten längre, men också att ge en bättre utbildning, avslutar Sara Ridderlund.
LÄS MER: Svensk ishockeys gemensamma satsning på flick- och damhockey