Gratis tränarutbildning för kvinnor i Umeå
Som ett led i svensk ishockeys gemensamma satsning på flick- och damverksamhet, genomför Region Norr Ishockeyförbund en tränarutbildning i Umeå för kvinnor 30 september-1 oktober.
Tränarutbildningen är en grundkurs inom tränarrollen och är kostnadsfri, tack vare stöd från Svenska Ishockeyförbundet. Kursen behandlar ämnen som ledarskap, motivationsteorier, ishockeyns tekniska grunder, hockeyfys, träningsplaner med mera.
– Vi vill ha fler kvinnliga ledare, för vi är övertygade om att det kommer att skapa bättre utvecklingsmiljöer i våra föreningar, säger Zakarias Granlund, operativ chef på Region Norr Ishockeyförbund.
Region Norrs utbildningsansvarige Nils Averfeldt fyller i:
– Tidigare har kvinnor så klart varit välkomna till grundutbildningarna som funnits tillgängliga för alla, men jag tror att det kanske kan locka fler deltagare om man kan samla alla kvinnor på en utbildning. Den utbildningen går av stapeln 30 september-1 oktober i Umeå och har i dagsläget 24 deltagare, säger utbildningsansvarige Nils Averfeldt.
Intresserad? Anmäl dig till tränarkursen här.
Kontakta Nils Averfeldt vid frågor.
Stort arbete med flick- och damsatsningen i Region Norr
Det var år 2021 som Svenska Ishockeyförbundet sjösatte en stor satsning på flick- och damverksamheten i syfte att utöka antalet spelare så att svensk ishockey kan erbjuda bra utvecklingsmiljöer oavsett var i landet som en spelare växer upp.
I Region Norr pågår ett enormt arbete kring flick- och damsatsningen, berättar regionansvarige Zakarias Granlund.
– Föreningarna gör ett fantastiskt jobb och det är där all utveckling börjar – i föreningarna. Tittar man på de allra yngsta flickorna så har numerären ökat rejält på fem år. Man ser hur någonting har hänt med intresset där, säger Granlund.
Region Norr har anpassat sina dam- och flickserier och fått vad som startade i Norrbotten som DUL (Dam- och ungdomsligan) till att bli en Damtrea i hela regionen. Vidare har man slutit ett avtal med Umeå universitet som möjliggör för spelare på NDHL-nivå att studera med elitidrottsavtal.
Nytt för säsongen 2023/24 är bland annat flickserier för åldrarna U10 och U12.
– Vi har börjat göra små steg och framöver hoppas vi kunna sätta i gång och få föreningarna att våga satsa på en flickserie, så att vi kan skapa en stege hela vägen. Nu kommer även satsningen på damjuniorserier i hela Sverige och där kommer vi också anpassa verksamheteten så att vi tar de stegen tillsammans med SIF, så att vi kan skapa bra förutsättningar på dam- och flicksidan, säger Zakarias Granlund.
Fler anläggningar behövs
Förhoppningen med dam- och flicksatsningen är att antalet kvinnliga utövare ska öka, men med ett ökat antal utövare krävs samtidigt fler tillgängliga isytor.
– Jag tycker att man ska se sambandet mellan samhällsnyttan som idrotten i allmänhet och idrotten i synnerhet har i dessa delar av landet. För många är hockeyn ljuset i mörkret under stora delar av året. Hockeyn har även en viktig del i ett fostringsperspektiv och att alla får möjlighet att spela hockey är enormt viktigt. Då måste vi ha anläggningar som lever upp till de krav som ställs och att det finns tillräckligt med isytor för alla som vill hålla på med ishockey. Att vi har tillräckligt med anläggningar är en jätteviktig fråga, säger Zakarias Granlund.
LÄS MER: Svensk ishockeys gemensamma satsning på flick- och damishockey