Huvudsponsor Svenska Spel
Svenska Spel
2024 03 Swehockey

Anders Larsson: Spännande VM inför spännande nästa säsong

Svenska Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson skriver i sin senaste krönika om glädjen över att få dela ut SM-pokalen, om publikrekorden i svensk ishockey och om den viktiga damserieutredningen.

Att få dela ut guldmedaljerna och Le Mat-pokalen till de nyblivna svenska mästare är alltid lika roligt. Att få uppleva och på så nära håll känna glädjen och entusiasmen hos ett lag och en publik som kämpat tillsammans hela säsongen, det är något väldigt speciellt.

Skellefteå visade verkligen hur den SM-glädjen ser ut efter finalmatcherna mot Rögle. Skellefteå är värdiga mästare och jag vill än en gång säga ett stort grattis till klubben, dess spelare och dess ledning för en väl genomförd säsong.

Ett stort grattis också till Brynäs som tog steget upp tillbaka i SHL. Ett avancemang som känns extra bra; jag tog själv mina första skridskoskär i Brynäs och det är nog ingen hemlighet i Hockeysverige att det är klubben i mitt hjärta.

Roligt med publikrekorden

Men hela den svenska hockeyn, på alla plan, är värd gratulationer. Den som trodde att förra årets publikrekord i SHL och Hockeyallsvenskan skulle vara omöjliga att överträffa får tänka om: 2 233 455 åskådare såg matcherna i grundserien i SHL, 62 629 fler jämfört med förra säsongen. Matcherna i Hockeyallsvenskan lockade 1 132 832 besökare, en ökning med 103 698 jämfört med förra säsongen.

Några dagar efter SM-finalen mellan Skellefteå och Rögle avslutade finalen i Schweiz den europeiska klubbhockey-säsongen. Och man behöver inte vara hockeynörd eller statistikbitare för att tycka att det är roligt att det fanns tongivande svenska spelare i några av de största av de 24 nationella mästarlagen i Europa: i Zürich Lions i Schweiz, i SønderjyskE i Danmark, i Storhamar i Norge, i Unia Oświęcim i Polen samt i Liege Bulldogs i BeNe-ligan i Belgien och Nederländerna. Samt i Finland där Tre Kronors förre förbundskapten Rikard Grönborg ledde Tappara från Tammerfors till mästerskapet.

Man behöver inte heller vara hockeynörd - även om det kanske hjälper just i det här sammanhanget - för att glädjas åt att det thailändska lag som besegrade Kuwait med 57-0 i en internationellt mycket uppmärksammad match i gruppspelet i U18-VM för Asien och Oceanien, tränas av svenske Ken Kindborn från Valdemarsvik.

Så svensk hockey står stark. I Sverige men också utanför våra gränser.

Av den svenska säsongen återstår nu bara VM i Ostrava och Prag. Tre Kronor har ett starkt lag, med många NHL-spelare. Det är ingen slump. Landslagsledningen med Sam Hallam i spetsen har jobbat metodiskt med spelare, agenter och klubbar, och det har burit frukt. Men det finns fler skäl som varit avgörande för tillströmningen av spelare från andra sidan Atlanten. Nämligen att NHL är tillbaka i de stora evenemangen, i OS i Milano 2026, med den spännande 4 Nations Face-Off, turneringen med Sverige, Kanada, USA och Finland i februari nästa år. I Sverige har vi också traditionella Beijer Hockey Games som ett genrep för VM på hemmaplan i Stockholm.

Nu hoppas vi på ett lyckosamt VM i Tjeckien för Tre Kronor som ett bra avstamp inför den mycket spännande hockeysäsongen 2024/25.

Aktuell damserieutredning

En stor VM-turnering har redan genomförts under säsongen. I Utica i USA slutade Damkronorna på sjunde plats, och jag ska vara ärlig med att säga att det var en besvikelse, betydligt sämre än vad vi hade hoppats på. Fokus låg på att vinna gruppen och få en bra kvartsfinal-lottning. Men efter förlusten mot Tyskland blev det Kanada i kvarten…

Damhockeyn växer och utvecklas i Sverige. Tidigare i år gick vi över 10 000 registrerade spelare på flick- och damsidan, det arbetas bra i klubbarna och i distrikten. Det är väldigt bra. Men VM visade att vi ännu har mycket att göra, särskilt på elitnivån. Därför känns den utredning om seriesystemet för damhockey som genomförs just nu mer aktuell än någonsin.

Som generalsekreterare i Svenska Basketförbundet i 20 år har utredaren Lena Wallin-Kantzy lång erfarenhet av svensk elitidrott, plus det utifrån-perspektiv som vi ville att utredaren skulle ha. Lenas uppdrag är att föreslå en övergripande seriestruktur på regional och nationell nivå för junior- och seniorspel, antalet lag på de olika nivåerna samt en modell för upp- och nedflyttning från och till de olika serierna. Utredningens förslag ska presenteras för förbundets ordförandekonferens den 22 november, innan den går ut på remiss i Hockeysverige för beslut på förbundsmötet 2025. Om allt går som det är tänkt, så har vi en ny serieorganisation på damsidan på plats till säsongen 2026/27.

Tills dess hoppas jag att alla hockeyvänner i vårt land njuter av våren och den sommar som är på väg. Samt givetvis av hockey-VM. Och att alla gör som jag: håller tummarna för Tre Kronor.

Linus Hugosson 24-05-10