Huvudsponsor Svenska Spel
Svenska Spel
Region Öst

Region Öst Ishockeyförbund

Region Öst Ishockeyförbund består av hockeydistrikten Stockholm, Gotland, Södermanland och Uppland och har två operativa delar. Den ena ansvarar för Stockholms och Gotlands distrikt, medan den andra jobbar mot Uppland och Södermanland. Många aktiviteter och insatser genomför de båda enheterna också gemensamt ut mot regionens föreningar.

Timmy Cox är operativ chef för Uppland/Södermanland. I hans stab ingår Anton Wallgren som föreningsutvecklare och Patrik ”Fagge” Fagerlund som hockeyutvecklare.

– Som föreningsutvecklare är relationen till ishockeyföreningarna oerhört betydelsefull, då man tillsammans med föreningarna arbetar för att skapa bästa möjliga utvecklingsmiljö för alla aktiva med de verktyg som vi har, till exempel ”Hemmplansmodellen”, säger Timmy Cox.

Patrik Fagerlund har hockeyutvecklingen som huvudsaklig arbetsuppgift, och fokuserar på att arbeta nära regionens föreningar tillsammans med föreningsutvecklarna. Fagerlund är ett aktivt stöd till föreningarna i sportsliga utvecklingsfrågor, där ledarutveckling och utbildning är centrala.

Josefine Jakobsson är tävlingsadministratör och administrerar i huvudsak serierna i Upplands distrikt. På kansliet jobbar även Anna Lena Hildelid som ekonomiassistent med allt vad det innebär.

– Vi satsar mycket på att utveckla goda ledare, vilket vi tror ger bra miljöer i våra föreningar. På det sättet kan spelare växa såväl ”on ice” som ”off ice”, säger Timmy Cox.

”Ständigt på tå” för rörelsens bästa

Stockholm/Gotland har en lite annorlunda uppställning. Carina Oddsberg är operativ chef för en styrka om tio personer.

– Vår främsta uppgift är precis som Timmy säger att skapa förutsättningar för goda utvecklingsmöjligheter i föreningarna. Vi jobbar regelbundet med föreningsbesök och utbildningsinsatser i syfte att bygga stabila, kvalitativa, välorganiserade föreningar som därigenom kan rikta sitt fokus på att erbjuda bästa möjliga miljöer för spelarna. Det är ett omfattande arbete som är både brett, utmanande och stimulerande, berättar Carina Oddsberg.

Arbetet spänner mellan allt från hur serieverksamheten ska struktureras så att den blir ett utvecklande moment i spelarutbildningen, till att planera och genomföra utbildningskoncept för till exempel sportsligt ansvariga i föreningen, tränare, domare. Det finns ett Damjuniorprogram för spelare och tränare som arrangeras ihop med regionens SDHL-föreningar.

– Nya spelare, tränare, personer i föreningarnas styrelser och ishockeyföräldrar kommer in i vår verksamhet fortlöpande så det gäller att ständigt försöka vara på tå och fånga upp deras behov så vi på bästa sätt kan stötta verksamheten, säger Carina Oddsberg.

Domare till 6000 matcher

I utvecklingsteamet ingår Ulf Rustas och Pontus Lundqvist som är föreningsutvecklare där Pontus har ett särskilt fokus på flick- och damishockeyns utveckling samt Matheus Vieweg som har ansvar för arbetet med sportslig utveckling.

På tävlingssidan jobbar Magnus Ljusbol med ungdomsserierna och damrekreationsverksamheten medan Peter Andersson ansvarar för den regionala verksamheten på junior- och seniorsidan för både dam- och herrserier, och han sköter också frågor gällande Paraishockey. Till sin hjälp har de Sara Abrahamsson som administrerar dispenser och disciplinärenden som nämnderna i regionen handlägger.

Robin Larsson är domaransvarig och tillsätter varje säsong runt 6000 matcher och cirka 1000 återbud. Tess Hammarqvist är kommunikatör och ger styrelsen support. Marcus Dahlman är ekonomiansvarig, biträdande chef och även den som styr upp regionförbundets tränarutbildningar i utbildningsstegen.

Anläggningsfrågan prioriteras

Alla frågor som rör anläggningar är viktiga för hela Region Öst. Carina Oddsberg planerar att utöka sin styrka med en person för att arbeta med anläggningsfrågor och påverkansarbete, något som är ytterst angeläget för att skapa bättre förutsättningar för föreningarna att växa ytterligare och bedriva kvalitativ verksamhet.

– Vi ser anläggningsfrågan som högt prioriterad om vi ska klara av att nå målen om fler spelare och bättre utvecklingsmiljöer. Det är något som svensk ishockeys nya gemensamma strategi har tagit ut riktningen för mot år 2030, och vi har spännande utmaningar i regionen att jobba med, säger Carina Oddsberg.

Kontaktuppgifter

Stockholm/Gotland

Uppland/Södermanland

Linus Hugosson 23-09-26