Milstolpe passerad – 10 000 registrerade flick- och damspelare i Sverige
Svensk ishockeys gemensamma satsning på flick- och damishockey tog fart 2021 och har en strategisk riktning mot 2030. Ett av nyckelorden i strategin är fler, och där har svensk ishockey nått en milstolpe under säsongen 2023/2024.
10 000 registrerade flick- och damspelare är en sannerligen en milstolpe. Efter säsongen 2020/2021, när den satsningen inleddes var antalet registrerade spelare 7036.
Tre år senare kan vi konstatera en ökning på 43%, till 10 074 spelare per dags datum. En stor framgång och ett kvitto på att det ökade fokuset kring flick- och damfrågan har gett resultat.
– Det är på många sätt en viktig milstolpe för svensk ishockey. Det är resultatet av ett imponerande jobb ute i våra distrikt och bland våra föreningar, som i många fall har gjort förändringar i sin verksamhet för att få fler flickor att börja spela ishockey. Vårt strategiska arbete fortsätter med full fart framåt, för även om vi är väldigt stolta över den här milstolpen, så är vi inte nöjda än. Vi ska fortsätta växa, säger Sara Ridderlund, verksamhetsutvecklare inom flick- och damsatsningen på Svenska Ishockeyförbundet.
Det är en imponerande resa som har genomförts under den senaste tioårsperioden, och det märks bland annat i registersiffrorna. Säsongen 2013/2014 registrerades sammanlagt 3549 spelare, fördelat på tre kategorier (knatte, ungdom och senior).
Sakta men säkert har antalet spelare ökat för varje år, med undantag för säsongerna 2017/2018 och 2020/2021 då antalet gick ned något.
Antalet registrerade knattar (0–9 år) per dags dato uppgår till 3724, vilket är fler än den totala populationen spelare säsongen 2013/2014.
– Vi ser att det finns flera faktorer till den ökning som har skett de senaste åren. Den enskilt viktigaste är att det är fler och fler klubbar som erbjuder Tre Kronor Hockeyskola specifikt för tjejer. Det har lockat fler tjejer till sporten och ger även i längden att hela systemet kan utvecklas i takt med att fler flicklag kan bildas och därmed fler serier för tjejer att spela i. Sen finns det stor utvecklingspotential då många ännu inte har startat upp specifikt för tjejer, avslutar Sara Ridderlund.
Damkronornas förbundskapten Ulf Lundberg tog emot nyheten med stor glädje.
– Det är ännu en i raden av positiva nyheter kopplat till svensk damishockey och vår flick- och damsatsning. Med fler aktiva spelare kommer vi på sikt kunna utbilda fler riktigt bra spelare och därmed öka vår internationella konkurrenskraft ännu mer, säger Ulf Lundberg, förbundskapten för Damkronorna.