Hockeysverige i gemensamt boksläpp för ett högre syfte
– Är en del av en långsiktig strategi för en mer inkluderande och jämlik hockeyvärld
Nu lanseras barnboken 'Zoes hockeydrömmar', en av få barnböcker som utforskar temat ishockey, särskilt inriktad på unga flickor. Boken är ett samarbete mellan författarna Martin Söderek och Claes Bergström och stöttas av Svenska Ishockeyförbundet, Svenska Damhockeyligan (SDHL) och Svenska Hockeyligan (SHL). 'Zoes hockeydrömmar' riktar sig främst till barn i åldrarna 3–6 år och kommer att finnas tillgänglig för köp från och med den 10 november i handeln.
– Vi har länge haft tankar på att författa en barnbok, och med vårt gemensamma engagemang för flick- och damhockey såg vi en perfekt möjlighet. När vi granskade utbudet av sportböcker för barn, märkte vi att de flesta handlar om fotboll och att det finns få om ishockey, särskilt med tjejer i huvudrollen. Så vi bestämde oss för att ta saken i egna händer och börja med ett steg i taget, säger Claes Bergström, medförfattare av boken. – Att få skriva en barnbok är verkligen en dröm jag haft länge och att få kombinera det med det här ändamålet, något jag brinner för, känns otroligt, säger Martin Söderek, medförfattare av boken.
Ökad aktivitet inom flick- och damhockey Svenska ishockeyförbundet tillsammans med ligorna SDHL och SHL är övertygade om att satsningen på flick- och damhockeyn är av stor vikt för svensk ishockey.
– Genom gemensamma strategier och mål har svensk ishockey ökat antalet flickor och damspelare med 30 procent de senaste två åren, motsvarande en ökning på 2500 aktiva spelare. En viktig faktor under tillväxt är att ge flickorna en egen plattform, där de välkomnas till hockeyskolan för flickor. Detta skapar en känsla av att de kan spela ishockey på sina egna villkor. Denna strategi har lockat många fler flickor till sporten och resulterat i ökad skapande av lag, vilket i sin tur ökar synligheten av ishockeyn. Precis som Zoe i boken upptäcker, strävar vi efter att alla barn ska känna att ishockey är deras idrott och att de har förebilder att se upp till, både damer och herrar, säger Sara Ridderlund, verksamhetsutvecklare på Svenska Ishockeyförbundet.
Forskning visar på vikten av damidoler Ett viktigt budskap i boken är att det är okej att idolisera damhockeyspelare. Forskning visar att man gärna har förebilder ur det egna könet och att framhäva profiler inom damhockeyn kan inspirera fler unga tjejer att ta del av ishockey. Därför har man tagit med tre svenska damhockeyspelare i boken, Hanna Olsson (Frölunda och Damkronorna), Maja Nylén Persson (Brynäs och Damkronorna), och Emma Söderberg (Boston och Damkronorna).
– Det känns såklart jättekul att få vara ett av namnen som används i den här boken, men jag tycker att det absolut viktigaste är det faktum att den här barnboken har skrivits för att visa upp kvinnliga idrottare, och speciellt i det här fallet kvinnliga ishockeyspelare. Att ha förebilder som ung tycker jag är något som gör att det är enklare att drömma. Att dessutom synliggöra att tjejer också kan spela hockey redan i tidig ålder tycker jag också är viktigt. Dels för att i ung ålder när man börjar spelar ishockey som tjej så är det väldigt vanligt att det är fler killar än tjejer, och då kan en sådan här bok hjälpa att man känner att man också hör hemma på planen som tjej, säger Emma Söderberg, målvakt Damkronorna.