
Antalet hjärnskakningar blir allt färre i svensk elithockey
Svenska Ishockeyförbundet tillsammans elitligorna och spelarfacket SICO ser en positiv utveckling i arbetet med spelarnas säkerhet.
2019 startade Svenska Ishockeyförbundet tillsammans med elitligorna, SHL, SDHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan, samt spelarfacket SICO projektet ”Nollvision”. Sedan 2022 är det en integrerad del av förbundets ordinarie verksamhet inom ramen för området spelarnas säkerhet.
Morgan Johansson har varit drivande i arbetet sedan starten 2019 och är nöjd med den utveckling som har skett.
– Tittar man på siffrorna vad gäller exempelvis hjärnskakningar så ser vi en markant skillnad på siffrorna från de nyss avslutade grundserierna jämfört med när vi startade projektet. I SHL ser vi en minskning på 73% vilket är väldigt positivt, säger Morgan Johansson, ansvarig för spelarnas säkerhet på Svenska Ishockeyförbundet.
Vad som har föranlett denna minskning är en stor och komplex fråga, med många tänkbara svar och teorier.
– Jag tror att den största orsaken är en högre medvetenhet från spelarna, i kombination med att vi har satt ner foten och är tuffare i våra bedömningar när det gäller spelarnas uppsåt i potentiellt farliga situationer. Men just medvetenheten från spelarna, tror jag är den stora skillnaden och det handlar både om att man är medveten kring vad som sker på isen i ens närhet och att man visar respekt mot varandra.
Siffrorna är positiva, men än finns det ett arbete kvar att göra.
– Det som blir viktigt framöver är att vi fortsätter arbetet med skadeförebyggande åtgärder och inte känner oss nöjda med resultatet. Arbetet med spelarnas säkerhet är en viktig parameter i rekryteringen av nya spelare och att vi får våra spelare att hålla på längre med vår idrott, avslutar Morgan Johansson, ansvarig för spelarnas säkerhet på Svenska Ishockeyförbundet.
– Det är positivt med siffror som visar att arbetet vi gör tillsammans ger effekt. Dock behöver vi fortsätta jobba långsiktigt och framför allt fokusera på det förebyggande arbetet med våra yngre spelare. Det är ett annat och mer respektfullt spel idag än för ett antal år sedan och allt från spelare, domare, SIF, SICO, våra medicinska team med flera har gjort ett bra jobb, nu ska vi fortsätta arbeta vidare för att få ner antalet hjärnskakningar ytterligare, säger Gizela Ahlgren-Bloom, vice sportchef på SHL.
– Väldigt positivt med arbetet för en säkrare och tryggare miljö för spelarna. Framför allt är det kul se att det inte går åt fel håll för damerna. I en grund fanns en oro för damhockey som inte haft tacklingar. Här ser man att långsiktighet och fokus på förebyggande arbete ger resultat. Från SDHL:s sida i samarbete med domare, spelare, SICO och SIF har vi ett mer respektfullt spel vilket gläder oss. Nu är det bara fortsätta vårt arbete säkerställa vi får ner hjärnskakningarna ytterligare några nivåer, säger Johan Schillgard, sportchef på SDHL.