Huvudsponsor Svenska Spel
Svenska Spel

Spelförståelse

För att kunna få ut något av spelförståelsen konkret på isen krävs en fullgod och funktionell teknik. Det finns vissa grejer på den tekniska paletten du bara måste lägga mycket tid på. Skridskoåkning, som mitt förra tips handlade om, får utgöra typexempel. Du fattar vad jag menar.

Spelförståelsen är spännande därför att den rör vårt mentala, som inte går att ta på, i hög utsträckning. Det går inte att se på en spelare - varken i fysträningen (om det inte är bollspel) eller i en åka-passaskjut-övning om han eller hon har bra spelförtåelse. Däremot kan man få ”ståpäls” av att se en spelare i matchsituation som förutser vad som ska hända och anpassar sina rörelser och aktioner på absolut bästa sätt.

Spelförståelsen är också spännande eftersom vi tränare/coacher inte kan tala om för en spelare vad som ska göras i alla situationer. Däremot kan vi vägleda, coacha och ställa rätt frågor. Det är dock du som spelare som är där ute i ”hettan” och tar besluten. De felaktiga besluten lär man sig av till nästa gång och de rätta besluten får en att växa.

Senast uppdaterad: 23-08-30 av Stefan Ladhe

Ladda ned