28 procent fler dam- och flickspelare
Antalet dam- och flickspelare i Sverige har ökat med 28,8 procent på ett års tid.
I april 2021 fanns det 7 034 tjejer som spelade ishockey i Sverige. I april 2022 var siffran uppe i 9 063 tjejer, en ökning med 2 029 spelare.
Det motsvarar en ökning med 28,8 procent och är den största årliga ökningen någonsin.
– Det känns väldigt glädjande med den här ökningen. Vi är inte nöjda och vill bli fler, men vi ser positivt på att flickorna får egna plattformar i föreningarna, vilket gör att fler tjejer attraheras av att börja spela ishockey, säger Sara Ridderlund, projektledare för Svenska Ishockeyförbundets dam- och flicksatsning.
Syftet med Svenska Ishockeyförbundets gemensamma satsning på dam- och flickishockeyn med sikte på 2030 är att få antalet spelare att öka så att vi inom svensk ishockey kan erbjuda bra utvecklingsmiljöer utifrån målgruppens behov, oavsett var i landet du växer upp.
Med fler spelare kommer större möjligheter för flickor och damer att utvecklas. Det gör att vi kan ha en bredare struktur på våra damserier. På så sätt kan vi få fler spelare i rätt ålder och en större andel svenska spelare i världens bästa hockeyliga - SDHL. Det kommer att öka vår internationella konkurrenskraft och gör att vi kan slåss om mästerskapsmedaljer 2026.
Även killarna ökade
Antalet killar som spelar ishockey gick från 56 670 i april 2021 till 61 830 i april 2022, en ökning med 5 160 spelare eller 9,1 procent.
– Då det var den gruppen vi tappade mest under pandemiåren är det glädjande att den siffran också ökade förra säsongen, säger Anders Wahlström, utvecklingschef på Svenska Ishockeyförbundet.
Möjlighet till strategistöd
Ni har väl inte missat att det går att ansöka om medel för aktiviteter kopplade till dam- och flickishockey? Svenska Ishockeyförbundet delar ut 2 miljoner i strategistöd för föreningarna för att kunna arbeta vidare med dam- och flickshockeyn.
Ansökan stänger 31 oktober.
Mer läsning: Det här är Svenska Ishockeyförbundets dam- och flicksatsning