Huvudsponsor Svenska Spel
Svenska Spel

Vad kostar det att spela hockey?

TKH Barn Skjuter Kostnadsrapport

Svenska Ishockeyförbundet genomförde år 2020 en kartläggning kring kostnader för att spela barn- och ungdomsishockey. Här är resultatet.

Kostnader i samband med barn- och ungdomsidrott är något som ofta diskuteras i idrotten och samhället. Ambitionen med idrott för unga är att så många som möjligt ska ha förutsätt­ningar att delta och då är ekonomi en viktig faktor.

För att få en bild av kostnadsläget inom ishockeyn har Svenska Ishockeyförbundet i samarbete med Högskolan i Halmstad genomfört en kartläggning av kostnader för att spela barn- och ungdomshockey. Som ett led i detta gick en enkät ut till föräldrar med barn som spelar ishockey i en förening. Ambitionen är att få en klarare bild av vad det faktiskt kostar att spela ishockey och utifrån det utveckla insatser som håller tillbaka kostnadsutvecklingen.

Resultatet av kartläggningen presenterades i rapporten som du kan ladda hem här.

I rapporten lyfts bland annat fram hur mycket föräldrar anger att de lägger i pengar årligen på barnens ishockey i förening. Inledningsvis lyfts den totala kostnaden fram och sedan kommer ett antal jämförelser att göras, för att nyansera kostnads­bilden. Det som kommer att jämföras är barnens ålder, kön, tränings- och matchfrekvens samt bostadsort.

Valuta för pengarna?

I vilken utsträckning anser föräldrarna att de får valuta för pengarna? 26 % av föräldrarna anser att de absolut får valuta för pengarna. 65 % av föräldrarna anser att de i någon mån får valuta för pengarna. 14 % av föräldrarna anser att man inte får valuta för pengarna.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis lyfter många föräldrar fram att det är dyrt att spela ishockey. Är man ensamstående är det en extra utmaning. Föräldrar menar att det inte enbart är förbund och föreningar som driver upp kostnader, utan även privata aktörer.

Det råder delade meningar om det sportsliga utfallet av deltagande hos de privata aktörerna, men de allra flesta är överens om och kritiska till den ytterligare kostnadsbörda det lägger på föräldrar. Många föräldrar tar också upp det faktum att det blir dyrare ju äldre barnen blir, både med avgifter och utrustning, i kombination med att fler barn riskerar att få mindre speltid och därmed bli marginaliserade i verksamheten.

Trots höga kostnader uttrycker många föräldrar sig ändå positivt om barnens deltagande, då man menar att det ger så många positiva värden i barnens utveckling. Mer satsning på tjejhockey lyfts också fram som väldigt viktigt.

Senast uppdaterad: 24-11-29 av Linus Hugosson