IIHF:s president Luc Tardif vid Svenska Ishockeyförbundets ordförandekonferens.
Svenska Ishockeyförbundets ordförandekonferens: Damserieutredning och översyn av licensregler presenterade; besök av IIHF:s president Luc Tardif
Svenska Ishockeyförbundets ordförandekonferens har under fredag och lördag hållits i Upplands Väsby, med besök av IIHF:s president Luc Tardif. Lena Wallin Kantzy presenterade sin utredning av svensk damishockey och en översyn av licensregelverket för ishockeyns elitligor föredrogs bland annat.
– Vi är mycket glada över att Luc Tardif valde att besöka den här ordförandekonferensen, något som aldrig tidigare hänt. Det visar att svensk ishockey är en viktig spelare i den internationella ishockeyn och att våra frågor är viktiga för många fler än oss själva, säger Anders Larsson, ordförande Svenska Ishockeyförbundet.
IIHF:s president Luc Tardif fokuserade på det stundande herr-VM, som avgörs i Stockholm och Herning i maj 2025.
– Ni i svensk ishockey har en stor händelse framför er. Herrarnas VM är viktigt för hockeyfamiljen; det ger näring till hela systemet. Vi vet att vi har många utmaningar inom ishockey, så VM behöver bli en succé. Min uppmaning till er är att rida på vågen från det fantastiska JVM:t i Göteborg. Jag är övertygad om att ni kommer att bevisa att Sverige är ett stort hockeyland, sa Luc Tardif i sitt anförande på ordförandekonferensen.
Damserieutredning presenterad
Med utgångspunkt i målen och strategierna för svensk ishockeys gemensamma satsning på flick- och damishockey har Lena Wallin Kantzy genomfört en ensamutredning av damishockeyns nationella serier.
Utredningen omfattar flera områden, däribland kommunikation, kommersiellt kontra det sportsliga och strategiska avvägningar, och presenterar ett gediget förslag på utformning av seriespelet i två steg, 2026/2027 samt 2029/2030.
Till att börja med handlar det om att skapa fyra tydliga nivåer: 1) SDHL 2) NDHL 3) Juniorserie 4) Distrikts/regionserier där Svenska Ishockeyförbundet hanterar de tre första nivåerna. Från och med säsongen 2029/2030 föreslår utredningen att SDHL består av 12 lag och att NDHL består av 16 lag uppdelade på två serier (Norra och Södra).
”Syftet med den nya utformningen bör vara: Att skapa så bra förutsättningar som möjligt för framgång i takt med damishockeyns tillväxt och utveckling såväl sportsligt som kommersiellt”, skrev Lena Wallin Kantzy i sin utredning.
Utredningen kommer att gå ut på remiss till distrikten, röstberättigade föreningar och berörda ligaorganisationer. Eventuella större beslut fattas vid förbundsmötet i juni 2025.
Översyn av licensregler presenterad
Sedan 2017 finns ett samlat licensregelverk med krav på ekonomi, organisation, ungdomsverksamhet och arenasäkerhet för klubbar som sportsligt kvalificerar sig till de nationella ligorna SHL, SDHL, HockeyAllsvenskan och Hockeyettan.
Förbundets generalsekreterare Christer Plars har tillsammans med Jenny Silfverstrand (SHL), Gabriel Monidelle (HA) och Jens Israelsson (HE) sedan i våras utgjort den arbetsgrupp som har sett över licensregelverket. Licensnämndernas ordförande Magnus Karlström (SHL/SDHL/HA) och Daniel Vargö (HE) har också deltagit i arbetet.
Arbetsgruppen presenterade förslag på förändringar i regelverket:
SHL, SDHL och HockeyAllsvenskan:
- Ändra kapitalkravet till 5 % eget kapital i förhållande till totala intäkter
- Likviditetsplan för kommande säsong ska redovisas och prövas (12 månader istället för nuvarande 4 månader)
- Redovisningshandboken ska ses över och uppdateras
Hockeyettan:
- Ändra kapitalkravet till positivt eget kapital
- Likviditetsplan för kommande säsong ska redovisas och prövas (12 månader istället för nuvarande 4 månader)
- Samtliga klubbars ordförande ska genomgå en certifiering i licensprövningsprocessen
Svenska Ishockeyförbundets styrelse kommer till förbundsmötet i juni 2025 lägga förslag om ändringar av licensregelverket utifrån vad som presenterats med ikraftträdande vid licensprövningen 2026. Styrelsen kommer också att se över och återkomma i frågan om en dispensmöjlighet vid prövningen av boksluten 2025 med anledning av vad som nu föreslås.
Hockeyettans seriemodell
Representanter från Svenska Ishockeyförbundet och ligaorganisationen Hockeyettan har gemensamt utvärderat nuvarande seriemodell för Hockeyettan. Målbilden för utvärderingen är att Hockeyettan ska vara en förbundsserie, med fokus på att utveckla svensk ishockey och att klubbarna ska kunna ha en hållbar ekonomi.
Den gemensamma arbetsgruppen med stöd av Hockeyettans styrelse föreslår:
- Två raka serier med 20 lag i varje över hela säsongen, i linje med övriga serier inom svensk ishockey
- Nya slutspelsmodellen (infördes säsongen 2024/2025)
I frågor om seriemodell inom en liga har varje ligaorganisation ett långtgående inflytande, men rent formellt fastställs seriebestämmelserna årligen av Svenska Ishockeyförbundets styrelse.
Ishockey-VM 2025
Tony Wiréhn, generalsekreterare för VM 2025, gav en statusrapport från arbetet med herrarnas VM i Stockholm och Herning, som avgörs i maj 2025. Över 100 000 biljetter är sålda till matcherna i Sverige, och över 60 000 biljetter är sålda till matcherna i Herning. Tre Kronors matcher är i stort sett slutsålda, endast fåtal biljetter kvar samt hospitalitypaket. Den svenska partnerlistan för mästerskapet är nästan full.
Strategi 2030
Under ett panelsamtal presenterade representanter för förbundet, regionförbunden samt ligaorganisationerna hur deras respektive arbete med svensk ishockey gemensamma Strategi 2030 har fortlöpt, med fokus på verksamhetsplan.
Regionsutveckling
Lördagen ägnades åt regional utveckling med hockeykontoren och landets föreningar i fokus. Samarbetet mellan regionförbund och elitföreningar var en särskild punkt i den workshop som genomfördes.
Om Svenska Ishockeyförbundets Ordförandekonferens
Ordförandekonferensen består av ordförande eller deras ersättare för varje distrikt och varje förening i SHL och SDHL, samt förbundsstyrelsens ledamöter. Inbjudna är även ordförande i regionförbunden, ligaorganisationerna samt föreningarna i Hockeyallsvenskan. Ordförandekonferenserna är endast rådgivande och inte beslutande.