Kraftig ökning av flicklag sista två åren
Svenska Ishockeyförbundet ökade satsningen på dam- och flickfrågor under 2021. Ett gediget arbete har genomförts på alla nivåer, från förbundet till verksamheten i klubbarna. Två år in i projektet går det att konstatera att arbetet har gett resultat.
– Det har varit väldigt spännande och roliga två år med det här arbetet. Det som har varit glädjande är responsen på alla nivåer och speciellt från de klubbar som verkligen har tagit satsningen till sig och gjort stora framsteg, säger Sara Ridderlund, verksamhetsutvecklare Flick- och Dam på Svenska Ishockeyförbundet.
Antalet flickspelare ökar bokstavligt talat för varje dag som går. Sedan starten 2021 har det totala antalet tjejer som spelar ishockey i Sverige ökat med 34 procent, med den starkaste ökningen i ålderskategorin 0–9 år som har ökat med hela 50 procent.
Den ökning som verkligen sticker ut är antal flicklag som finns i seriespel på olika nivåer. Den siffran har på två år ökat med 61 procent. En nyckelfaktor för ökningen av antal flicklag har varit införandet av Tre Kronors Hockeyskola för tjejer i kombination med de nya spelformerna som kräver en lägre numerär för att ställa lag på isen.
– Vi ser väldigt tydligt i all vår data och statistik, att de klubbar som har Tre Kronors Hockeyskola för tjejer är också de klubbar som får fram fler flicklag. Det ger alla de här flickorna en egen plattform och är jätteviktigt i arbetet framåt, där en tydligare seriestruktur med mer homogena flicklag för tjejer är det långsiktiga målet, säger Sara Ridderlund.
Vad är nästa delmål att uppnå?
– Vi närmar oss 10 000 registrerade flick- och damspelare i Sverige och jag hoppas att det är en siffra som vi kan uppnå inom kort. En annan tydlig strategi för svensk flick- och damishockey är att alla föreningar tar ansvar och startar en hockeyskola för flickor. Tre Kronors Hockeyskola för tjejer är en viktig nyckel framåt, där har vi ett arbete att göra innan alla föreningar har det på plats, men vi gör insatser för att nå dit. I år gav vi bort extra målvakstutrusningar till flickhockeyskolorna runt om i landet som ansökte och vi ser bra resultat hos de föreningar som är i gång med den verksamheten, säger Sara Ridderlund.
Det långsiktiga målet för strategin är att alla flickor som vill spela ishockey i Sverige, ska kunna spela i homogena flicklag oavsett var i landet de bor. Med ett ökat antal spelare kommer möjligheten att erbjuda fler utvecklingssteg och en bredare struktur, som ska leda till bättre utbildning och fler svenska spelare i världens bästa liga, SDHL.
– Jag tycker det är roligt att spela hockey för att man kan vara med sina kompisar samtidigt som man tränar och spelar den sport man älskar. När jag spelar med tjejer blir det jämnare och schysstare matcher, och jag tycker också det är bättre stämning. Det är roligt när det lite blandade åldrar och att se många talanger hos de som också är yngre, Kajsa Hellström spelare i Hässelby Kälvesta F10.