En ny era av europeisk damhockey – Women’s Euro Hockey Tour till 2028
Under de kommande fyra åren kommer Sverige, Tjeckien, Finland och Schweiz delta i Women’s Euro Hockey Tour.
De fyra europeiska toppnationerna gör således gemensam sak och kommer under de kommande fyra säsongerna jobba tillsammans, inom ramen för Women’s Euro Hockey Tour, för en fortsatt sportslig och kommersiell utveckling.
– Vi ser för varje år att antalet flick- och damspelare ökar, intresset är på frammarsch och den sportliga konkurrensen i världstoppen blir större och större för varje säsong. Att vi har nått fram till det här upplägget, gör att vi ökar möjligheterna för fortsatt utveckling inom både sporten och den kommersiella sidan, säger Svenska Ishockeyförbundets Generalsekreterare Christer Plars.
Till skillnad från herrarnas motsvarighet, kommer inte turneringarna se exakt likadana ut vid varje enskilt tillfälle. Vid ett antal tillfällen kommer turneringen spelas som en 5-nationersturnering, där Tyskland i egenskap av Europas femte bästa landslag kommer att bjudas in.
Dessutom kommer USA och Kanada att delta i decemberturneringen under de säsonger som inte innefattar ett Olympiskt spel.
– Väldigt glädjande att vi har kommit fram till ett gemensamt upplägg, för att fortsätta driva utvecklingen framåt. Vi och de övriga lagen i Women’s Euro Hockey Tour är på stark frammarsch och med detta upplägg säkerställer vi en struktur där vi årligen kommer spela matcher som främjar utveckling. Att vi dessutom har säkerställt att vi kommer att möta USA och Kanada i andra sammanhang än mästerskap, under tre av de kommande fyra åren, är väldigt goda nyheter, säger Anders Lundberg, Landslagschef Svenska Ishockeyförbundet.
En annan nyhet i avtalet är ett ökat krav på respektive arrangörsförbund, ur ett organisations- och arenaperspektiv. Exempelvis ska varje turnering spelas i en arena med minimumkapacitet av 2000 sittande åskådare.
I avtalet finns också en gemensam vision om att samtliga matcher från turneringarna, ska produceras av respektive rättighetsinnehavare i arrangerande nation. I Sverige är det SVT som är rättighetsinnehavare under samtliga fyra säsonger.
– Ett viktigt steg i arbetet för att öka intresset är att vi får till fler matcher med Damkronorna som visas i nationell TV. Framför allt är det bärande för arbetet med att skapa fler förebilder för alla unga tjejer och killar som spelar ishockey, och med förhoppningen om att fler tjejer vill komma till vår sport, säger Christer Plars.
Sverige kommer under de kommande fyra säsonger stå värd för säsongens andra turnering som avgörs i novemberuppehållet, och som utöver Damkronorna innehåller Finland, Tjeckien och Schweiz.
– Ambitionen från vårt håll är att vår årliga turnering ska bli damernas motsvarighet till herrarnas Beijer Hockey Games och att vi skapar ett evenemang som hockeyfamiljen kan sluta upp kring. Redan i november är det dags och vi hoppas kunna berätta fler spännande nyheter kring just detta inom en snar framtid, avslutar Christer Plars, Generalsekretare Svenska Ishockeyförbundet.