Anders Larsson: Nya grepp för en ny hockeytid
Svenska Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson skriver i sin nya krönika om ytterligare en satsning på den växande damishockeyn. "Det upplägg som har byggt JVM-turneringarna till vad de är idag, ska också bygga damhockeyn."
Jag har precis kommit hem från Internationella ishockeyförbundets (IIHF) kongress i Vilamoura i Portugal. Jag tycker väl att sådana här kongresser kan vara mer eller mindre intressanta och givande, men den här kongressen som samlade 71 medlemsländer i IIHF gjorde verkligen avtryck.
Och så till alla er som undrar nu: ishockey i Portugal? Jodå, den finns. Alldeles nyligen fattades till exempel beslut om att det portugisiska laget HC Porto går in i den spanska ligan LNHH, nu med totalt åtta lag. På lite sikt handlar det om att få igång den gränsöverskridande Iberiska Hockeyligan med lag från Portugal, Spanien och Andorra.
Men den stora punkten på kongressen var damhockeyn som utvecklas starkt. Nu gör vi ytterligare en satsning på den. Ett grepp som den internationella hockeyn tidigare tagit kring JVM: Kanada kommer att vara värdnation för fem av de damturneringar som IIHF arrangerar under senare hälften av 2020-talet. Det upplägg som har byggt JVM-turneringarna till vad de är idag, ska också bygga damhockeyn.
"Historien visar att vi gör rätt"
Det här är väldigt bra. Historien visar att vi gör rätt: den satsning IIHF med stöd av de större hockeynationerna, bland dem Sverige, gjorde på JVM (J20-VM) för ett 15-tal år sedan, har verkligen ökat värdet på JVM. Idag är det en hockeyfest som går hem hos alla hockeyintresserade mot att tidigare ofta ha varit rätt avslagna tillställningar. JVM har gått igenom en fantastisk utveckling, sportsligt men också publikt och kommersiellt. Runt nyår arrangerar vi JVM i Göteborg - det kommer att bli en turnering att minnas.
Det grepp som byggde JVM-hockeyn stor, för vi nu över till damsidan. Hockey Canada gör en nystart med ny ledning och ett större fokus på jämställdheten inom idrotten med att ta hand om flera evenemang på damsidan. Det hela passar som en hand i en hockeyhandske: Kanada tror på det här och IIHF vill göra det.
Rent konkret innebär det att Kanada står värd för dam-VM under de två kommande två olympiska åren (2026, 2030) samt U18-VM för damer 2026, 2028 och 2030. TV-bolaget TSN kommer att sända och allt lovar att bli en fullträff; kom ihåg att för ett år sedan sände SVT från U18-VM för tjejer i Östersund, och då bänkade sig 974 000 svenskar framför TV-apparaterna till premiären.
Som jag ser det så kan det inte bli så mycket bättre. Historiskt sett har ju dam-VM inte spelats under OS-år, men Kanada ville ha de turneringarna för att bygga intresset för damhockeyn.
Framtiden för killarnas U18-VM
Jag vet också att det pratas om framtiden för U18-VM för killar. Det är ju vad vi inom hockeyn brukar kalla ett ”agent-VM”; det är på de turneringarna NHL:s alla scouter och agenter samlas. Jag tycker det skulle vara en optimal lösning att de turneringarna spelas i Nordamerika oftare och ser gärna ett samarbete mellan USA:s hockeyförbund, NHL och IIHF här. Den frågan diskuteras nu, och jag tycker det är en väldigt både intressant och spännande diskussion.
En sådan satsning skulle göra allt komplett: programmet för herr-VM ligger klart sedan länge, dam-VM ska spelas varje år och Kanada kliver in både där och i U18-VM för tjejer. Då återstår U18-VM för killar. Kan vi få en lösning där, så tycker jag som ordförande i Svenska Ishockeyförbundet att det känns väldigt intressant.
På kongressen diskuterades också de kommande olympiska spelen i Italien 2026. Jag kan tyvärr inte lämna några besked om NHL-spelarnas deltagande. Den frågan är ännu inte avgjord men det pågår diskussioner mellan NHL, spelarfacket NHLPA, IOK och IIHF. Vad som däremot är helt klart är att spelarna vill åka, och att vi i från svenskt håll gärna vill ställa det starkaste laget vi kan på benen i Milano och Cortina.
Bra diskussioner och meningsfulla work-shops där alla nationer var involverade och tog aktiv del, präglade kongressen i Vilamoura. Bland annat diskuterades tendensen att flera ”mindre” hockeynationer bygger landslag med spelare från stora hockeynationer, som Kanada och Ryssland. Här måste vi komma fram till vilka kriterier som ska gälla för att få spela i ett landslag.
Hållbarhet och ekonomi
Vi pratade hållbarhet och ekonomi med utgångspunkt från de VM-turneringar som spelas varje år på alla nivåer; kanske räcker det att på lägre nivåer spela regionala kval vartannat år? Som jag ser det skulle ett ändrat upplägg vara mer hållbart ur miljösynpunkt och de pengar vi kunde spara in på resor och annat skulle vi istället kunna använda till att utveckla hockeyn i de mindre nationerna runt världen.
Till sist kan jag också konstatera att svensk idrott har upplevt en rejäl storm kring frågan om det ryska deltagandet i idrott på internationell nivå. Låt mig för hockeyns del slå fast detta: i rådande läge är det otänkbart för oss, både på senior- och juniornivå, att spela mot lag från Ryssland och Belarus.