Anders Larsson: Glädjande siffror och välkommen OS-förstudie
Svenska Ishockeyförbundet välkomnar förstudien om ett OS och Paralympics i Sverige, skriver Anders Larsson i sin senaste krönika. "Ett OS och Paralympics i Sverige skulle inte bara vara en idrottstävling, utan ett sätt att gå i bräschen för ett nytt tänk i OS-arrangemanget: att använda arenor och anläggningar som redan finns, att ta stor hänsyn till miljö och hållbarhet."
Jag vill inleda den här krönikan med två siffror. Det är siffror som är mycket glädjande för mig som förbundsordförande och för svensk ishockey som helhet.
Först: 2 170 826.
Och sedan: 1 010 499.
Vad det är för siffror? Jo, publiksiffrorna för grundserien i SHL respektive Hockeyallsvenskan. Rekord båda två.
Jag lyfter så gärna fram de här siffrorna, eftersom de bevisar att svensk ishockey står stark. Det här är inte siffror som skapats av sig själva. Jag har skrivit och sagt det många gånger, och upprepar det gärna: de är produkten av ett gemensamt arbete över hela Hockeysverige, från mammorna och papporna som skjutsar, kör ismaskin och står i kiosken i ishallen i små och större klubbar över hela landet, över spelare, tränare, domare och funktionärer på alla nivåer till ledningarna i klubbar, distrikt, ligor och förbund. Tillsammans har vi skapat det stora hockeyintresset i Sverige och lagt grunden för det som publiksiffrorna i SHL och Hockeyallsvenskan visar: att svensk ishockey står stark.
Och om vi nu ändå är igång med siffror så är det väl lika bra att fortsätta: när vi släppte biljetterna till JVM i Göteborg över nästa nyårshelg, så sålde Sveriges matcher och slutspelsmatcherna slut på ett par timmar. Det kommer att bli en riktig hockeyfest i Göteborg framöver. Vi kan också konstatera att hockeyn blir allt populärare bland unga tjejer, en viktig utveckling av vår sport: plus 30 procent jämfört med i fjol.
Det här är saker alla kan se. Men det pågår också mycket annat i den svenska ishockeyn och idrotten, viktiga frågor som kanske inte är lika synliga för alla. Framför oss ligger nu också ordförandevalen i Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) och i Riksidrottsförbundet (RF).
Men först: på dagordningen finns också den förstudie som SOK, RF och den paralympiska kommittén nu genomför om intresset för och möjligheterna att Sverige arrangerar vinter-OS och Paralympics 2030. För min del lever drömmen om ett olympiskt och paralympiskt spel i Sverige. OS-hockeyn väcker starka känslor: Sverige är ett vinterland och ett vinter-OS-land.
Som ordförande i förbundet har jag haft den fantastiska möjligheten att få följa de senaste tre Olympiska spelen på plats. Men mitt starkaste OS-minne är ändå från Lillehammer 1994. Då satt jag hemma framför TV:n och såg Peter Forsberg slå in straffen mot Kanada och Tommy Salo sedan rädda Paul Kariyas straff för att ge svensk hockey det första OS-guldet någonsin. Något jag aldrig glömmer.
Så ishockeyförbundet välkomnar och stöder den förstudie om OS och Paralympics som görs nu. Den handlar inte enbart om vad vi i de förbund som sysslar med vinteridrotter tycker, utan om vad hela idrotten och samhället tycker: den folkliga opinionen, sponsorer, politiker.
Ett OS och Paralympics i Sverige skulle inte bara vara en idrottstävling, utan ett sätt att gå i bräschen för ett nytt tänk i OS-arrangemanget: att använda arenor och anläggningar som redan finns, att ta stor hänsyn till miljö och hållbarhet. Jag tror att när människor i allmänhet tänker på ett OS-arrangemang så tänker de på svindyra arenor som ska byggas och på tävlingar i ur demokratisk synvinkel tveksamma länder. Sverige har möjligheten att gå i spetsen för ett nytt tänk, med ett OS baserat på demokratiska värderingar och hållbarhet. Där har vi ett jobb att göra, men jag hoppas att förstudien kan lägga grunden för en positiv syn på OS och Paralympics i Sverige 2030. Rätt hanterat kan ett OS och Paralympics bli något av en ”lägereld” för hela Sverige att samlas kring.
Våren kommer också att innehålla några viktiga val. Den 20 april väljer SOK en ny ordförande. Jag sitter själv just nu som tillförordnad ordförande i SOK, men lämnar över ordförandeklubban till den nyvalde ordföranden vid årsmötet.
RF har sin stämma den 26-28 maj. Svensk ishockey har nominerat Karl-Erik Nilsson, avgående ordförande i Fotbollförbundet, som ny RF-bas. Han är en idrottsledare med stor erfarenhet både från den lilla föreningen, förbundsnivå och internationellt.
RF-mötet är intressant för oss inom hockeyn också för att tio-talet av de historiskt många 32 motionerna, handlar om RF:s stadgar, Riksidrottsnämndens (RIN) roll, trygg idrott och de juridiska frågor som under förra året stöttes och blöttes mellan RF och Svenska Ishockeyförbundet. Det är väl efter det ingen hemlighet att jag hör till dem som anser att RF:s juridiska system behöver reformeras. De beslut RF och RIN fattade i det så kallade Boden/Hockeyettan-ärendet förra året, frågor jag tidigare berört i de här spalterna, har skapat osäkerhet och flera frågetecken som behöver rätas ut. I en motion har vi föreslagit att Riksidrottsstyrelsen tittar på och utreder de frågorna i nära samarbete med oss berörda förbund.
Med det hälsar jag alla hockeyvänner välkomna till den heta slutspurten för vår sport den här säsongen: SM-finalen i SDHL, slutspelen i SHL och Hockeyallsvenskan, de olika kvalen upp och ner, Dam-VM i kanadensiska Brampton den 5-16 april och sedan också nye förbundskaptenen Sam Hallams första VM i Tammerfors den 10-28 maj.