Svensk ishockey satsar på före detta spelare i domarrekrytering
Svenska Ishockeyförbundet, SDHL och Damettan genomför tillsammans en satsning på domarrekrytering. Satsningen innebär att locka de spelare som slutat spela ishockey till domaryrket.
Linjedomaren Anna Hammar var en av tre svenska domare i OS-truppen i Peking. Anna dömde tre gruppspelsmatcher, en kvartsfinal, en semifinal och OS-finalen mellan Kanada och USA. Svenska Ishockeyförbundets domaransvarige David Bergman ser det som ett kvitto på hur högt svenska domare rankas internationellt, men menar också att rekryteringen av kvinnliga domare inom ishockeyn behöver en ny kraftansträngning.
– Jag skulle säga att domargruppen på damsidan är eftersatt så vi behöver bli bättre på att rekrytera fler. Därför gör vi den här satsningen nu på spelare som avslutat sin spelarkarriär men som ändå vill fortsätta att vara en del av sporten. Spelarna har rätt förutsättning och kvalifikationer i spelsinne, fysik och hockeykunnande som är till stor nytta också för befintliga domare, säger David Bergman, domaransvarig för Svenska Ishockeyförbundet.
Genom ett brevutskick till spelare som avslutat sin spelarkarriär hoppas nu David att fler ska få upp ögonen för att börja döma, som ett sätt att vara kvar inom ishockeyn. En domare som gått just den vägen är huvuddomaren Maria Furberg som blev kontaktad på ett liknande sätt av Svenska Ishockeyförbundets tidigare domaransvarige Joel Hansson.
– Joel ringde mig personligen och frågade om jag ville testa och jag tyckte direkt att det var väldigt roligt och lärorikt. Med tiden kom också erfarenheten, kollegorna och jag insåg att domaryrket passar mig bra eftersom det inte tar lika mycket tid som när jag var spelare. Då är du i ishallen varje dag/kväll och även om jag tränar dagligen kan jag anpassa min tid. Jag har såklart också möjligheten att anpassa antalet matcher sett till hur övriga livet ser ut. Som spelare har jag spelat Ungdoms-OS och alltid drömt om att spela en OS-turnering, men så blev inte fallet som spelare. Men jag insåg att jag hade möjligheten att nå OS som domare och fem år senare blev det verklighet säger Maria Furberg.
Rekryteringen av tidigare spelare har genomförts även på herrsidan där flera tidigare spelare idag är verksamma som domare.
– Jag värderar min personliga utveckling väldigt högt. Jag har lärt mig mycket om mig själv, hur jag reagerar, kommunicerar och agerar på isen. Man lär sig saker varje dag i heta matcher, stressade situationer och i diskussioner med både spelare och ledare. Det är något jag också tar med mig i övriga livet. Det man också kan tillägga är att jag aldrig hade fått möjlighet att uppleva alla turneringar och äventyr om jag inte tagit den här chansen. Jag har kompisar och kollegor över hela världen och en soffa att sova på i nästan vilket land som helst världen över, hur häftigt är inte det? avslutar Maria.
– Jag tror det skulle vara ett oerhört bra tillskott att få in domare med gedigen spelarbakgrund, det har vi flera exempel på sedan tidigare. Det möjliggör längre karriärer och vi får behålla före detta spelare inom sporten men på ett annat sätt. Det är även ett bra alternativ om man inte vet vad man ska göra efter karriären. Vi behöver arbeta mer aktivt för att få fler domare så detta känns som en spännande satsning vi gör tillsammans, säger Gizela Ahlgren Bloom, sportchef för SDHL.