Huvudsponsor Svenska Spel
Svenska Spel

Raoul F Le Mat

012 Raoul Le Mat

Invald i HHoF: 2012-05-17

Kategori: Ishockeyledare

Ledare, invald som nummer: 12 i HHoF

Född: I Paris, Frankrike den 3 september 1875

Död: I Panama City, Panama den 15 februari 1947

Motivering:

Raoul Le Mat var en äventyrare och idrottsman av stora mått innan han kom till Sverige. Han föddes i Paris precis som sin farfar, men kom till Bridgeport i Connecticut innan han var fem år fyllda. Le Mat anlände till Sverige sommaren 1919 som representant för ett New York-baserat företag som bl.a. sålde traktorer. Han blev sedermera lite av en ”filmmogul” i Sverige för Metro-Goldwyn-Mayer.

Le Mat kom rätt omgående i kontakt med Anton Johanson via sin gamle studiekamrat från Columbia Universitetet, svensk-amerikanen Ernest Viberg, som var på besök i Sverige med det amerikanska fotbollslaget Betlehem Steel FC.

Tillsammans med Anton Johanson, Sven Hermelin och Ernest Viberg var Le Mat pådrivaren som såg till att Sverige kunde skicka ett slagkraftigt lag till OS i Antwerpen 1920.

Le Mat var en visionär som på ett tidigt stadium insåg att Sverige med rätt träning och förberedelser hade alla förutsättningar att bli en ledande ishockeynation i Europa. Han ansåg att våra bandyspelare var utmärkta skridskoåkare och taktiskt slipade, vilket gjorde att vi hade den grund som behövdes för att nå framgångar inom ishockeyn.

Le Mat fungerade lite som en allt-i-allo i begynnelsen, Han införskaffade allehanda spelarmaterial och var även tränare och lagledare för OS-laget.

Han var även domare i OS 1920, EM 1921, första SM 1922, samt i ett flertal internationella klubbmatcher. 1926 instiftade han en vandringspokal till SM-segraren, som än idag tilldelas vinnaren av SM-slutspelet. 

Internationella meriter:

– Instruktör för svenska landslaget i OS 1920

– Tränare för svenska landslaget i OS 1920

– Domare i OS 1920 och EM 1921

– Med i en Svenska Ishockeykommittén inför EM 1921

– Med i träningskommittén inför EM 1921

– Domare i de första internationella ishockeymatcherna på svensk mark 1921

Nationella meriter:

– Med i verkställande utskottet 1922/23

– Domare i den första ishockeymatchen mellan två svenska lag (IK Göta-IFK Stockholm)

– Domare i den första SM finalen mellan IK Göta-Hammarby IF 1922

– Ledamot i Svenska Ishockeyförbundet 1922/23

– Instiftade ”Le Mat pokalen” 1926 till segraren i SM

– Domare i den första svenska inomhusmatchen i Lindarängen 1931

Karaktär:

I Raoul Le Mats värld var ingenting omöjligt. Han älskade utmaningar och antog dessa med oförtruten energi. I unga år var han en av Georgetown Universitys bästa atleter och utmärkte sig framförallt i höjdhopp och sprint, men spelade även baseball och ishockey. Le Mat blev sedermera tränare för universitetets fotbollslag (amerikansk) och var både baseball och friidrottstränare. 

Le Mat var världsrekordhållare i udda ”sporter” som höjdhopp på skridskor och 24-timmars rullskridskoåkning. Han var en äventyrare av stora mått och en rejäl livsnjutare. Förutom sport var Le Mats stora passion flygplan och bilar och han genomförde ett flertal våghalsiga äventyr både som pilot och förare. Några av hans eskapader höll även på att kosta honom livet. Han var vida känd för sin frikostighet och smak för fina cigarrer. Precis som sin far och farfar var han även en innovatör som fick flera patent, bl.a. på ett ankelskydd och en baseballhandske.

Research Carl Gidén Patrick Houda

 

Senast uppdaterad: 23-01-05 av Stefan Ladhe