Maria Rooth

I samband med att Söderhamn Pride idag inleddes. Höll Maria Rooth en föreläsning.

Idag har Söderhamn Pride inletts och i samband med detta har RF SISU Gävleborg, Hälsinglands Ishockeyförbund och Hälsinglands Fotbollsförbund varit med och bidragit till att en av Svensk Hockeys absolut största spelare genom tiderna Maria Rooth kom till Söderhamn för att hålla en liten föreläsning.

För den som möjligtvis inte vet vem Maria är så är hon den första kvinnliga spelare som valdes in i ishockeyns Hall of Fame. Hon är den som slog in den avgörande straffen mot USA i OS semifinalen 2006. Plus en hel del andra meriter så klart.

Maria höll ett föredrag om hennes karriär men framförallt belyste hon hur hon jobbat och tagit sig fram i en hockeyvärld som nu är i stark förändring jämfört med hur det var när Maria själv började spela vid 4 års ålder.

Hockeyn som ju kanske är känd för sin machokultur och att den bara är för killar och män. Men på senare år har det börja hända saker därför att man i hockeyrörelsen börjar öppna upp sig för tjejerna också. Som exempel har antalet utövare växt från 3-4000 utövare för ca 8 år sedan till att idag vara ca 10 000. Maria själv beskriv sin väg inom ishockeyn och hur hon fått kämpa och slita inte bara fysiskt men även med hur tjejer blivit bemötta och så vidare. 

En mycket intressant och givande föreläsning som väckte en hel del tankar men samtidigt gav inspiration för de som fanns i publiken

Vi har mycket kvar att jobba med inom ishockeyn innan damer och flickor är helt accepterade som en naturlig del i vår sport men det tas steg hela tiden. Därför var det också viktigt för Hälsinglands Ishockeyförbund att vara med som en del av den här föreläsningen.

 

Per Ängvald 24-09-06